Korttidsboende

Om du under en kortare period behöver omsorg som inte kan tillgodoses hemma kan korttidsboende vara ett bra alternativ. Det kan exempelvis vara om du behöver rehabilitering efter ett sjukhusbesök och det inte kan utföras i hemmet, om en anhörig skulle behöva avlastning eller om du har stora omvårdnadsbehov. Syftet med korttidsboende är att hjälpa dig stärka dina förutsättningar att klara vardagen hemma. Målet är att du ska kunna bo kvar i ditt eget hem så länge som möjligt med hjälp av hemtjänst och hemsjukvård.

När du beviljats plats på korttidsboende

När det finns en plats ledig kontaktas du av korttidskoordinatorn. Beslutet gäller inom Umeå kommun, vilket innebär att du kommer att erbjudas placering på något av Umeå kommuns korttidsenheter.

Under vistelsen

Under korttidsvistelsen arbetar man med att stärka eller bevara den egna förmågan att klara vardagen. Det gör att dina förutsättningar att bo kvar hemma ökar. Korttidsboendet erbjuder även vård för gäster med stora omvårdnadsbehov. Under vistelsen finns omsorgspersonal och sjuksköterska tillgängliga dygnet runt. Även arbetsterapeuter och sjukgymnaster finns att tillgå.

Om du under vistelsen blir inlagd på sjukhus går din plats till en annan person.

På korttidsenheten

Alla rum är möblerade, TV finns på rummet men också i det gemensamma allrummet. Det finns tillgång till internet genom wifi.

Trygghetslarm

Varje rum är utrustat med trygghetslarm så att du kan kalla på personal dygnet runt. Du får vid ankomst en larmknapp att bära runt handled eller som halsband. Glöm inte att återlämna larmknappen vid avresa.

Rehabilitering

Vardagsrehabilitering sker i samarbete med vårdpersonal och integreras till stor del i de dagliga aktiviteterna. Syftet med vardagsrehabilitering är att kunna klara vardagens aktiviteter.

Följe vid vistelse utanför korttidsenheten

Vi önskar att dina närstående följer med dig vid besök utanför korttidsenheten, till exempel vid besök hos läkare, tandläkare, fotvård, frisör eller vid inköp av olika slag.

Besök

Närstående är välkomna på besök. Besökstider kan variera, så fråga avdelningens personal vilka besökstider som gäller. Dina närstående får också gärna delta i aktiviteter som ordnas.

Mer information

Vill du veta mer om vilket stöd som finns kan du kontakta socialtjänstens mottagningsenhet. Vi ger dig information och vägledning om olika stödinsatser.

För mer detaljerad information om hur handläggningen går till: Riktlinjer för handläggning av bistånd enligt socialtjänstlagen Länk till annan webbplats.

Ansök om stöd

Du kan ansöka om stöd via webben nedan, telefon eller post. Du behöver inte ha några kunskaper om lagarna för att söka stöd utan kan kontakta socialtjänstens mottagningsenhet för hjälp med ansökan. Du som vet att din ansökan gäller äldreomsorg kan kontakta Utredning äldre. Se kontaktuppgifter nedan.

  • Kontakt

    Socialtjänstens mottagningsenhet

    Kontakta socialtjänstens mottagningsenhet för övergripande frågor, information och rådgivning. Knappval 1 för frågor om ekonomiskt bistånd och ärenden gällande dödsbon Knappval 2 för övriga frågor

    090-16 10 02 mottagningsenheten@umea.se

    Besöksadress

    Kungsgatan 71–73

    Kontakta socialtjänsten

    Telefontider

    Ekonomiskt bistånd och ärenden gällande dödsbon
    Måndag, tisdag, torsdag, fredag: 08.30–11.30, 13.00–16.00
    Onsdag: 13.00–16.00
    forsorjningsstod.mottagningsenhet@umea.se

    Övriga frågor
    Måndag, tisdag, onsdag, fredag, klockan 08.30–11.30, 13.00–16.00
    Torsdag, klockan 08.30–09.30, 13.00–16.00.

    Besökstider

    Måndag–fredag, klockan 08.30–11.30, 13.00–16.00

  • Kontakt

    Äldreomsorgens mottagningsenhet

    information, rådgivning, ansökan om insatser från äldreomsorgen och vid förändrade behov av insatser.

    090-16 60 10

    Telefontider

    Måndag, tisdag, torsdag, fredag:
    klockan 09.00–11.30, 13.30–16.00

    Onsdag: klockan 13.30–16.00


    Har du allmänna frågor kan du även mejla till oss:

    aldreomsorgens.mottagningsenhet@umea.se

Sidan publicerades