I kommunens arbete för stärkt beredskap ingår bland många delområden att kunna hantera allvarliga händelser i hela hotskalan, till exempel översvämningar. Foto: MSB.

Civil beredskap stärks i ny plan

Kommunstyrelsen har fastställt en plan för kapacitetshöjning av civil beredskap 2024–2026. Planen är en del av kommunfullmäktiges övergripande styrning av arbetet med civil beredskap.

– Vi lever i en orolig tid och därför behöver Umeå kommun, liksom alla andra kommuner och regioner i Sverige höja beredskapen och förmågan att agera i samband med en samhällsstörning, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.

Enligt kommunfullmäktiges fastställda plan är det övergripande målet för Umeå kommuns arbete med civil beredskap att säkerställa att kommunen och medborgarna har en god förmåga att agera före, under och efter en samhällsstörning i hela hotskalan.

Vi behöver liksom alla andra kommuner och regioner i Sverige höja beredskapen och förmågan att agera i samband med en samhällsstörning.

Planen ställer krav på en väsentlig kapacitetshöjning av kommunens förmåga att hantera samhällsstörningar, vilket innebär att en majoritet av arbetsmomenten för perioden 2024–2026 är fördelade till kommunstyrelsen.

Fokus under perioden kommer att ligga på att skapa hållbara strukturer som är varaktiga över tid. Kommunstyrelsen och kommunstyrelsens verksamheter har initialt ansvaret för att utveckla dessa strukturer. Allt eftersom konkreta förslag till inriktning, arbetsformer och struktur för olika delområden upparbetas, kommer övriga nämnders och bolags ansvar och åtaganden att tydliggöras.

Syftet med den konkretiserade planen är att förtydliga de åtgärder som kommunstyrelsen och dess förvaltning ska vidta för att verkställa den inriktning och ambitionsnivå som kommunfullmäktige har angett i den kommunövergripande planen för civil beredskap. Många av åtgärderna i den konkretiserade planen förutsätter samverkan och dialog med berörda nämnder och bolag, och flera av dessa åtgärder kommer att behöva förankras och fastställas på politisk nivå.

Den konkretiserade planen för civil beredskap kommer att användas för att kommunicera inriktning och prioritering, ge riktning för pågående arbete samt möjliggöra uppföljning och återrapportering av genomförda kapacitetshöjningar. Förslag som bedöms få ekonomiska konsekvenser ska förankras med berörda aktörer och tydliggöras i respektive förslag. Uppföljning av den konkretiserade planen kommer att återrapporteras till kommunstyrelsens näringslivs och arbetsutskott tre gånger per år.

Planen är också en del i att rusta oss för ny lag och mer omfattande krav på att hela organisationen ska arbeta med beredskapsfrågor.

– Planen är en del i den organisatoriska omställning som kommunen gör för att både på kort och lång sikt höja förmågan och möta kraven som det förändrade säkerhetspolitiska läget ställer. Planen är också en del i att rusta oss för ny lag och mer omfattande krav på att hela organisationen ska arbeta med beredskapsfrågor, säger Erika Berg, beredskapssamordnare, Umeå kommun.

Mer information

Planen för beslut finns tills vidare bland handlingar till kommunstyrelsen 2024-12-03:

Kommunstyrelsens föredragningslistor, handlingar och protokoll

Sidan publicerades