Hemberedskap

Förbered dig för en krissituation genom att tänka igenom vad du behöver för att klara dig, till exempel vid ett längre elavbrott. Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna ta del av information från myndigheter och medier. Du behöver också kunna komma i kontakt med dina anhöriga. Samarbeta med grannar och vänner, vi har olika styrkor och svagheter som också kan variera beroende på situation, och kan därför komplettera varandras beredskap.

Ett riktmärke för din egen beredskapen är att du ska kunna vara självförsörjande med mat och vatten i en vecka, eller så länge dina förutsättningar tillåter. Att vara självförsörjande i en vecka betyder inte nödvändigtvis att krisen är över eller att hjälp kommer då.

Stärk din beredskap:

  • Veckohandla och se till att ha ett skafferi med basvaror som pasta och konserver för några veckor extra. Du behöver inte bunkra stora mängder, men fyll alltid på i god tid eller ha alltid ett par oöppnade förpackningar av viktiga basvaror hemma.
  • Se till att ha dricksvatten hemma. Fyll kranvatten i dunkar eller tomma PET-flaskor eller köp buteljerat vatten. Byt ut vattnet med jämna mellanrum genom att till exempel vattna växter i hemmet och sedan fylla på dunkar och flaskor med nytt vatten.
  • Se till att ha viktiga mediciner hemma för en månad i förväg. Om du har receptbelagda mediciner du är beroende av, vänta inte tills medicinen är slut innan du hämtar ut ny.

Utgå från det du redan har och bygg beredskapen utifrån det. Du kanske inte har sovsäckar hemma, men i stället kanske du har flera extra täcken och filtar i hushållet.

När du ser över din hemberedskap, bunkra inte varor i övermått utan preppa solidariskt så att andra också har möjlighet att bygga egna reservlager.

Mat som är hållbar

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Använd hållbar mat som kan tillagas snabbt, kräver liten mängd vatten eller som kan ätas utan tillagning. För att kunna värma enklare mat kan du ha ett spritkök hemma.

Vatten och hygien

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen. God handhygien är viktig för att undvika smittor.

Värme

Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli utkyld. Samlas i ett rum, häng filtar för fönstren, täck golvet med mattor och bygg en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan ni somnar. Vädra regelbundet för att få in syre.

Ta emot information och håll kontakt

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheter, till exempel via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering, ha kontakt med anhöriga och vänner och i akuta fall kunna nå räddningstjänst, sjukvård eller polis.

Tips för att kunna ta emot Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) och annan information: umea.se/vma

Sidan publicerades www.umea.se/hemberedskap