Ingalill Stenmark från Sveriges depåbibliotek och låneecentral

Ingalill Stenmark under ett webbinarium om gallring och CREW-metoden oktober 2022.

Bengt Hjelmqvists pris

Ingalill Stenmark, Sveriges depåbibliotek och lånecentral, tilldelas Bengt Hjelmqvists pris 2024.

Bengt Hjelmqvists pris instiftades 1964 och utdelas årligen för framstående insatser på folkbiblioteksområdet. I år firar priset jubileum och mottagare blir vår kollega Ingalill Stenmark - hurra!

Juryns motivering:

”Ingalill har under många år, och i många olika roller, arbetat för likvärdig biblioteksservice inom bibliotekssverige.

Juryn vill främst uppmärksamma hennes insats med att introducera gallringsmodellen CREW i Sverige. Ingalill har tillsammans med kollegor på Depåbiblioteket arbetat med att sprida ”Riktlinjer för gallring och medieplanering med utgångspunkt från CREW-modellen” för andra bibliotek och regioner.

Mediebeståndet är en stor del av folkbibliotekens arbete och uppdrag och en förutsättning för att lyckas med det läsfrämjande och demokratiska uppdraget. Det har länge funnits behov av aktuella metoder och en fördjupad kunskap om mediehanteringsarbete.

Ingalills insats med att förmedla CREW-modellen har gett folkbiblioteken ett verktyg för att arbeta systematiskt med mediehanteringen och beståndet, vilket har bidragit till uppdaterade och relevanta samlingar som biblioteksbesökare i hela Sverige har nytta av.”

Mer information

Läs mer om Bengt Hjelmqvist, priset och Ingalill Stenmark på Svensk biblioteksförenings webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan publicerades