Vad väger ett blåbär?

Det finns mycket bär och svamp i skogen nu och även i trädgårdslandet finns det en hel del läckerheter som man behöver ta hand om, dessa skatter som man vill bevara på bästa sätt och plocka fram under den mörka årstiden för att piffa upp en vanlig tisdagmiddag eller kanske överraska kollegorna med på fredagsfikat.

På Sveriges depåbibliotek och lånecentral finns en uppsjö av böcker som ger tips och råd om konservering, syltning, saftning eller torkning från olika årtionden.

Vad tror ni om dessa pärlor:

Armfelt Hansell, Örjan, Mormors sylt och farmors saft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. : bär- och fruktrecept ur gamla kokböcker (1970).

Bonekamp, Gunnevi, Hemkonservering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. : hur man kokar sylt, saft, mos, gelé och marmelad, fryser ner och lägger in (1972).

Deeley, Lilla, Engelsk syltning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. : pickles, ketchups, chutneys, marmelader, fruktviner, fruktlikörer : 150 originalrecept (1935).

Den gröna syltboken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. : Modern konservering : 300 recept (1952)

Hensley, Nina Dreyer, Ta vara på sommaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (2000)

Norrlandshusmoderns hjälpreda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. : råd och anvisningar rörande bostadens vård och personlig hälsovård samt födans beredning och tillagning m. m. / utarb. av tillkallade sakkunniga och sammanställda samt utg. av Kungl. medicinalstyrelsen (1934).

Wenström, Kerstin, Husmoderns 1000 recept i bakning, konservering, korv och charkuteritillverkning, karamellkokning samt beredning av konditorivaror och efterrätter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1924).

I Libris finns fler böcker om konservering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kan lånas från Sveriges depåbibliotek och lånecentral!

 

 

 

Sidan publicerades