Starta och driva enskild verksamhet
Starta fristående förskoleverksamhet eller enskild pedagogisk omsorg
Fristående förskolor och enskild pedagogisk omsorg kan bedrivas i olika former. Det kan vara föräldrakooperativ, personalkooperativ, ideell organisation, stiftelse, enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Beroende på vilken form du väljer att organisera din verksamhet på finns olika regler för till exempel skatt. Tänk på att du behöver F-skattsedel. Mer information finns på www.skatteverket.se Länk till annan webbplats..
Riktlinjer
Umeå kommun har riktlinjer för att få bedriva fristående förskola och enskild pedagogisk omsorg.
Riktlinjer fristående förskola , 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.
Riktlinjer enskild pedagogisk omsorg , 273.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Ansöka
Den som vill starta fristående verksamhet ska ansöka om ett godkännande hos kommunen där verksamheten ska bedrivas. Godkännande ges av för- och grundskolenämnden. En förutsättning för godkännande och ekonomiskt bidrag är att gällande lagstiftning följs och att aktuella villkor tillämpas.
För- och grundskolenämnden ska ge ett godkännande om verksamheten uppfyller de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på motsvarande offentlig verksamhet. Bidrag fördelas på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den egna förskoleverksamheten.
Tänk på att göra ansökan i god tid innan verksamheten beräknas starta. Godkännande för att bedriva fristående verksamhet regleras i Skollagen 2 kapitlet, 5 § eller 25 kapitlet 10 §.
Starta enskild skolverksamhet
Om du vill starta en enskild skola eller utöka dess verksamhet ska du söka tillstånd från Skolinspektionen. Skolinspektionen skickar sedan din ansökan på remiss till kommunen som får yttra sig i frågan.
Sök tillstånd på Skolinspektionens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skolinspektionen granskar regelbundet all skolverksamhet i hela landet för att se att den följer de lagar, regler och läroplaner.