2.1.4 Arbetsmiljö
Text och länkar går till Arbetsmiljöverket där du hittar stöd för hur du kan arbeta med arbetsmiljön under alla skeden av ett byggprojekt.
Nya regler om projektering och byggarbetsmiljösamordning
Arbetsmiljöverkets föreskrifter om projektering och byggarbetsmiljösamordning gäller från den 1 januari 2025. Reglerna riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Fokus ligger på att förebygga arbetsmiljörisker tidigt i byggprojekt.
Läs mer under: Nya regler för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Byggnads- och anläggningsarbete, projektering, byggarbetsmiljösamordning
Byggnads- och anläggningsarbete är riskfyllt. Du som är entreprenör eller har rollen som byggherre, byggarbetsmiljösamordnare eller projektör, exempelvis arkitekt eller konstruktör, gör skillnad. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. På de här sidorna hittar du stöd för hur du kan arbeta med arbetsmiljön under alla skeden av ett byggprojekt.
Läs mer under: Byggnads- och anläggningsarbete, projektering, byggarbetsmiljösamordning - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem är ansvarig för vad i ett byggprojekt?
Det finns ofta många olika aktörer med arbetsmiljöansvar och uppgifter i ett byggprojekt. Deras arbetsmiljöuppgifter skiljer sig åt i vissa fall, och i vissa fall har flera aktörer liknande arbetsmiljöansvar. Grundtanken är att de som kan påverka arbetsmiljön till det bättre också ska göra det.
Läs mer under: Vem är ansvarig för vad i ett byggprojekt? - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Samarbete i byggprojekt
I byggprojekt uppstår ständigt nya samarbeten, med nya konstellationer av arbetstagare från olika professioner som ska arbeta tillsammans under en begränsad tid. Ett gott samarbete är en framgångsfaktor för arbetsmiljöarbetet.
Läs mer under: Samarbete i byggprojekt - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Grundprinciper för att förebygga arbetsmiljörisker
Varje aktör i ett byggprojekt ska arbeta enligt grundprinciperna för att förebygga arbetsmiljörisker. Grundprinciperna innebär en skyldighet att arbeta metodiskt med riskerna genom att identifiera, undvika, bedöma och hantera risker genom att vidta åtgärder.
Läs mer under: Grundprinciper för att förebygga arbetsmiljörisker - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ta fram rutiner för arbetsmiljöarbetet
Alla aktörer ska ha rutiner för sitt arbetsmiljöarbete i ett bygg- och anläggningsprojekt. Om du har någon av de här rollerna ska du ta fram rutiner för ditt arbetsmiljöarbete i byggprojekt.
Byggherre (beställare, till exempel fastighetsägare, förvaltare)
- Projektör (till exempel arkitekt, konstruktör)
- Bas-P
- Bas-U
- Tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar.
Läs mer under: Rutiner för arbetsmiljöarbetet - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Byggherren
Du som har rollen som byggherre har ett övergripande ansvar för att se till att arbetsmiljörisker förebyggs, bland annat genom att organisera arbetsmiljöarbetet i byggprojektet och därefter kontrollera och följa upp det.
Läs mer under: Byggherren - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Projektering och byggarbetsmiljösamordning
På de här sidorna kan du som arbetar med planering och projektering eller byggarbetsmiljösamordning få stöd i hur du kan arbeta med arbetsmiljöfrågorna i byggprojekt.
Läs mer under: Projektering och byggarbetsmiljösamordning - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.
Arbetsmiljöplan – verktyget för att skapa en god arbetsmiljö
I många byggprojekt krävs det en arbetsmiljöplan. Arbetsmiljöplanen ska beskriva arbetsmiljöarbetet i byggprojektet. Syftet är att förebygga arbetsmiljörisker i byggskedet.
Läs mer under: Arbetsmiljöplan – verktyget för att skapa en god arbetsmiljö - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbetsmiljödokumentation för framtida arbeten
Byggherren ska se till att det finns dokumentation som beskriver hur man kan arbeta säkert och hälsosamt med den färdiga byggnaden eller anläggningen. Dokumentationen ska täcka in information som behövs vid framtida arbeten som drift, underhåll och rivning.
Läs mer under: Arbetsmiljödokumentation - Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Styrande författningar
- Arbetsmiljölagen 1977:1160
- Arbetsmiljöförordningen 1977:1166
Stödjande dokument
- Sveriges kommuner och landsting - Gatuarbete i tätort | SKR
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.