Grössjön är ett naturreservat med gångavstånd från centrala Umeå.

Upptäck ett nytt naturreservat

I Umeå kommun finns ett brett utbud av naturreservat som erbjuder en mångfald av landskap, flora och fauna att utforska och njuta av. Oavsett om du är en äventyrslysten vandrare eller bara vill koppla av finns det något för dig.

Naturreservaten som listas här är bara ett litet urval. På naturkartan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (finns också som app) hittar du många fler naturreservat både i kommunen och i länet.

Grössjöns naturreservat

Grössjöns naturreservat är ett av Umeå kommuns egna naturreservat. Här kan du på gångavstånd från stan hitta både fågelsjö, fina hjortronmyrar och gammelskog. Allt i samma område. Det finns flera markerade stigar i området. Grössjön runt är en fyra kilometer lång blåmarkerad stig runt hela området. Här passerar du gamla bäckfåror som vittnar om sjöns tidigare nivåer och ett fågeltorn och den största rastplatsen hittar på udden i västra delen av sjön.

Grössjöns naturreservat

Strömbäck-Kont. Foto: Emma Johansson

Strömbäck–Kont

Naturen i naturreservatet Strömbäck–Kont är ett resultat av inlandsis och hav och därför är floran här den mest artrika efter Västerbottenskusten. I området finns ett flertag grill- och rastplatser. Runt Kont är vägen så väl preparerad att man tar sig fram även med rullstol. Längs slingan kan man uppleva det mesta reservatet har att erbjuda. Många andra stigar finns också i området.

Vid östra sidan av Våtöberget finns en liten, slipad strandgrotta. Du når grottan enklast från vandringleden från Strömbäck där den passerar förbi Hästhagen.

Strömbäck-Kont

Hässningberget. Foto: Ludmilla Wieslander

Hässningberget

Följ den tre kilometer långa rundslingan som tar dig upp på Hässningberget. Under vandringen får du uppleva många olika naturtyper, från tät granskog och frodiga bäckraviner till gles skog med knotiga tallar och renskavda berghällar. Från toppen av berget har du en vidsträckt utsikt över Umeå med omnejd. Bänkar, vindskydd och grillplats finns vid utsikts­platserna.

Hässningberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (lansstyrelsen.se)

Tavasten-Skeppsviksskärgården. Foto: Emma Johansson

Tavasten-Skeppsviksskärgården

I Tavasten-Skeppsviksskärgården kan du njuta av bad, fina vandringsstigar, fågelskådning och fiske efter öring, sik och harr. Byn Skeppsvik är en bra utgångspunkt för att uppleva området. Vid Gergrundet finns vandringsstigar. Tavastudden är också ett trevligt utflyktsmål med vandringsled och grillstuga.v

Tavasten-Skeppsvikskärgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (lansstyrelsen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.)

Stora Orrberget. Foto: Andreas Garpebring

Stora Orrberget

Gammal skog inklädd i hänglavar möter dig i Orrbergets naturreservat. Högre upp växer karga tallskogar. På Lilla Orrberget i reservatets nordvästra del finns ett större område med lavtäckta hällmarker. Mellan Lilla Orrberget och Orrbergs-kläpparna rinner den bitvis uträtade Sundbäcken.

Skogarna består till största delen av grovstammig och högrest granskog. Tallar och granar på cirka 200 år förekommer allmänt inom de brantare och mer blockiga delarna av reservatet. I de karga tallskogarna på bergets övre del finns en hel del ännu äldre träd på minst 250 år.

Stora Orrberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (lansstyrelsen.se)

Kvarnbäckskojan i Västermark. Foto: Andreas Garpebring

Västermark

Nära Botsmark finns ett spännande naturreservat med en fin koja där du kan rasta eller övernatta. En vandringsled tar dig runt i området. Myrar och kärr mellan skogsholmar skapar en känsla av vildmark i Västermark. En nio kilometer lång vandringsled tar dig ut bland myrar, tall- och granskogar. På två platser passerar leden över Kvarnbäcken.

Västermark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades