”Stötta andra som tar ställning och lär dig nå't”
Motgångar är något att räkna med för den som försöker få till en förändring. Ida Östensson understryker vikten av att stötta varandra och vara en allierad till andra i frågor du sympatiserar med.
Gör din röst hörd – en intervjuserie om våra demokratiska möjligheter
Hur kommer vi bättre till tals – och hur skapar vi ännu bättre förutsättningar för alla Umeåbor att delta och bidra? Umeå kommun har intervjuat några Umeåbor om synen på engagemang, demokrati och dialog.
Ida Östensson, jämlikhetsexpert/ordförande, Make Equal, svarar på frågor här.
Ida, när du hör uppmaningen ”Gör din röst hörd” vad blir det första du tänker på? Och vad betyder den för dig?
– Det första jag kommer att tänka på är faktiskt låten ”Vi måste höja våra röster” som medlemmar från Grupp 8 var med och skrev, till skivan ”Sånger om kvinnor”. Och framför allt hur många som borde ta till sig raden ”OM NI BARA HÅLLER KLAFFEN OCH LYSSNAR så hör ni nog vad jag vill säga”.
Att bidra till dialogen genom att lyssna bättre, alltså!
– Ja. Och ett lite mer genomtänkt svar blir att poängtera det uppenbara: Att utan en mängd röster. Ingen demokrati. Ingen jämställdhet. Ingen jämlikhet. Och i slutändan inga bra beslut.
Okej, men rent praktiskt då. Hur har du lyckats nå och påverka så många människor och frågor?
– Jag har brunnit för mina frågor. På riktigt. Och försökt hitta nya sätt att nå fram. När jag var ung hörde jag talas om en person som smugglat in lappar till den förvaltning i kommunen som ansvarade för en viss fråga, och fått lappar med argument för sin sak uppsatta på alla mjölkpaket. Den grejen fick mig att försöka hitta mina egna trix. Saker och sätt som får folk att haja till helt enkelt. Och ärligt talat, jag har jobbat jävligt hårt och inte gett upp efter att första surkarten sagt ”det kommer aldrig att gå”. Sen gör jag alltid saker tillsammans med andra. Annars skulle jag aldrig orka fortsätta trots motgångar. För motgångar kommer alltid när en ska driva igenom förändring.
Vad skulle du tipsa om, hur vi kan supporta de som tar ställning, som försöker bli hörda och skapa förändring?
– Ofta går folk in och skriver under på namninsamlingar, går på demonstrationer och gillar och delar saker på sociala medier, eller säger ifrån vid olika tillställningar, men det rör ofta saker som drabbat dem själva, eller någon i deras närhet. Och det är ju bra, men här vill jag trycka hårt på att vi även måste vara allierade. En allierad är en person som agerar mot ett förtryck som den inte själv utsätts för. Det är en person som får fördelar i dagens ojämlika samhälle och använder dem för att stötta personer som bryter mot normen på olika sätt, eller drabbas på grund av andra omständigheter. Det finns massor av tips på allierad.se om hur du kan alliera dig i olika sammanhang och miljöer: I skolan, på internet, i föreningen, på stan, på släktmiddagen och på arbetsplatsen. Du vill ju att folk ska stötta din sak, eller hur? Kom då ihåg att stötta andras. Du kan lära dig en hel del samtidigt!