Planer och program för Umeås landsbygder
Här kan du läsa om kommunens planer och program för Umeås landsbygder. Dessa anger kommunens mål för en hållbar landsbygdsutveckling och beskriver hur vi tillsammans kan arbeta för att nå målen.
Program för hållbar landsbygdsutveckling
Programmet visar hur kommunen ska jobba med landsbygdsutveckling för att nå kommunens landsbygdsmål. Fokus ligger på områden där kommunen har rådighet eller kan bidra stöttande. Utgångspunkten är att landsbygdsutveckling skapas tillsammans och att ingen aktör har ensam rådighet. Trepartnerskapet mellan ideell, privat och offentlig sektor utgör själva arbetsmodellen för landsbygdsutveckling. Programmet hör ihop med den översiktsplanedel som finns framtagen för Umeås landsbygder och som antogs av kommunfullmäktige 2018.
Åren 2022–2024 har Program för hållbar landsbygdsutveckling reviderats och ett uppdaterat program antogs i Kommunfullmäktige i augusti 2024. Under revideringsarbetet har dialoger och workshops hållits med såväl boende och verksamma på Umeås landsbygder, Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd, kommunala nämnder och verksamheter, myndigheter och intresseorganisationer inom landsbygdsutveckling.
Tematiskt tillägg för landsbygden
Översiktsplanedelen, Tematiskt tillägg för landsbygden, anger kommunens målsättningar för landsbygdsutveckling. Här redovisas också planförutsättningar för exempelvis grönstruktur, värdefull och känslig natur, naturresurser som jord- och skogsbruk samt bland annat berg och grus. Översiktsplanedelen behandlar ett stort antal områden och resurser som bidrar stärkande till en utvecklad landsbygd.
Den övergripande målsättningen handlar om att Umeås landsbygder ska vara attraktiva platser för boende, näringsliv, föreningar och besökare, där hållbar tillväxt, god livskvalitet och samverkan mellan landsbygdsaktörer är i fokus.
Plan för kommersiell service
Som en del i genomförandet av Program för hållbar landsbygdsutveckling, antogs år 2019 Plan för kommersiell service på Umeå landsbygd. Planen är ett verktyg i det långsiktiga arbetet med kommersiell serviceutveckling på landsbygden och syftar till att öka handlingsberedskapen i frågor kring kommersiell service. Den ger dessutom tydliga förutsättningar för stödberättigande myndigheter att besluta om ekonomiska stöd till kommunens lanthandlare och annan kommersiell service. Plan för kommersiell service syftar också till att öka kunskapen om den betydelse som dagligvarubutiker och annan kommersiell service har för Umeås landsbygd och kommunen i stort.
Övergripande mål med serviceplanen är att
- stärka utvecklingen av dagligvarubutiker och annan kommersiell service på Umeå landsbygd
- Länsstyrelsen och andra stödberättigande myndigheter har fullgott underlag för beviljande av stöd inom kommersiell service för Umeå landsbygd
- kunskapen om betydelsen av kommersiell service på Umeå landsbygd höjs och stärks, internt såväl som externt.
Strategi för Holmön
År 2013 antogs en strategi för Holmön som visar vilka strategiska målsättningar Umeå kommun har för Holmöns utveckling. Strategin togs fram i samråd med boende och verksamma på Holmön.
Övergripande mål för Holmön är att
- det ska vara möjligt att bo, arbeta och bedriva verksamheter på Holmön.
Likaså ska det vara möjligt att ha daglig arbetspendling till/från fastlandet - det stora värdet av Holmöns unika natur- och kulturmiljö ska tillvaratas,
utvecklas och marknadsföras för besöks-, rekreations- och turiständamål för
såväl lokala, regionala som andra målgrupper.
-
Kontakt
Jennie Bergvall Kalén
utvecklingsstrateg, landsbygdsfrågor
090-16 14 74 jennie.bergvall.kalen@umea.se -
Kontakt
Linn Alexandersson
projektledare och utvecklingsstrateg landsbygdsfrågor
070-655 02 99 linn.alexandersson@umea.se