Vattenskyddsområden
Allt vårt dricksvatten kommer från någon form av råvattenresurs. Det kan vara grundvatten under marken eller ytvatten i form av en sjö eller älv. För att säkra tillgången till råvatten och skydda det från skadliga ämnen som bensin, gödsel och bekämpningsmedel har vi vattenskyddsområden.
De allra flesta vattenskyddsområdena i Umeå kommun gäller grundvatten. Det finns vattenskyddsområden dels för befintliga vattentäkter där vi hämtar dricksvatten redan idag, dels för vattentillgångar som vi kan behöva använda för dricksvatten i framtiden. I Umeå kommun finns vattenskyddsområden både för allmänna och privata vattentäkter.
Huvudman och tillsynsmyndighet
Den som ansvarar för dricksvattnet är också huvudman för vattenskyddsområdet. Vakin är huvudman för de allmänna vattentäkterna. För de privata vattentäkterna är det oftast en vattenförening som är huvudman. Huvudmannen ska ha god kännedom om vattentäkten och vilka regler, så kallade skyddsföreskrifter, som gäller i skyddsområdet.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden ansvarar för tillsynen av vattenskyddsområdena. Det innebär att nämnden kontrollerar att den som bedriver verksamhet eller vistas i området följer skyddsföreskrifterna. Har du frågor om ett vattenskyddsområde kan du i första hand kontakta Miljö- och hälsoskydd.
Skyddsföreskrifter
Olika föreskrifter gäller för olika vattenskyddsområden. Föreskrifterna för ett vattenskyddsområde är framtagna utifrån förutsättningar som finns på just den platsen. Ett och samma skyddsområde kan också vara indelat i olika zoner där olika krav gäller.
Vad som gäller i ett visst vattenskyddsområde står beskrivet i skyddsföreskrifterna för området. Av skyddsföreskrifterna framgår också till vilken myndighet du ska lämna in en ansökan eller en anmälan. Oftast är det till miljö- och hälsoskyddsnämnden. Länk till föreskrifterna hittar du längre ner på sidan.
Andra lagar och föreskrifter som också gäller
Utöver skyddsföreskrifterna gäller också generella nationella lagar och föreskrifter. Till exempel kan miljöbalkens allmänna hänsynsregler innebära att verksamheter och åtgärder som inte tas upp i skyddsföreskrifterna också måste ta hänsyn till vattenskyddsområdet.
Det finns också nationella föreskrifter som reglerar vad som är tillåtet och inte inom alla vattenskyddsområden i hela Sverige. Till exempel finns det nationella regler om skyddsåtgärder och förbud när det gäller bekämpningsmedel och cisterner inom ett skyddsområde. Längre ner på sidan finns länkar till mer information.
Zoner i ett vattenskyddsområde
Ett vattenskyddsområde är ofta indelat i olika zoner med mindre begränsningar ju längre från vattentäkten man kommer. Mindre skyddsområden kan sakna zonindelning. För att veta vilka regler som gäller behöver du oftast känna till vilken skyddszon du befinner dig i.
I nya vattenskyddsområden finns ofta en vattentäktszon och en primär, sekundär och ibland även tertiär zon. I äldre föreskrifter kallas zonerna istället för brunnsområde samt inre och yttre skyddsområde.
Området närmast vattentäkten kallas vattentäktszon, eller brunnsområde om det är ett äldre skyddsområde. Där får det inte finnas någon annan verksamhet än det som hör ihop med vattentäkten.
Av säkerhetsskäl anger vi inte alltid uppgifter om zonindelning i kartor på kommunens webbplats. Många fastighetsägare i ett skyddsområde vet vilken zon den egna fastigheten ligger i, men du kan alltid kontakta Miljö- och hälsoskydd för att få information om zonindelningen.
Hitta vattenskyddsområden i Umeå kommun
Här på kommunens webbplats hittar du föreskrifter och kartor för alla kommunala och privata vattenskyddsområden i Umeå.
Kartor och föreskrifter för kommunala och privata vattenskyddsområden Länk till annan webbplats.
Är du osäker på vattenskyddsområdets namn eller undrar om du omfattas av ett vattenskyddsområde? Då kan du söka efter vattenskyddsområden i Naturvårdsverkets kartverktyg.
Det kan krävas anmälan, tillstånd eller dispens
Enligt skyddsföreskrifterna kan du behöva anmäla eller söka tillstånd eller dispens innan du startar en aktivitet eller verksamhet. Tänk på att en del åtgärder också kan kräva att du gör en anmälan till andra myndigheter än miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Det är fastighetsägaren eller annan rättighetsinnehavare som kan anmäla och söka tillstånd eller dispens. Vid skogsavverkningar är det till exempel entreprenören som söker om denne har köpt avverkningsrätten. Om någon annan fyller i anmälan eller ansökan åt fastighetsägaren eller sökanden, måste det framgå.
I Umeå kommun är det miljö- och hälsoskydd som handlägger ärendena åt miljö- och hälsoskyddsnämnden som fattar beslut.
Anmälan
Om det krävs en anmälan kan du starta sex veckor efter du har lämnat in en komplett anmälan. Det är vanligt att miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar om försiktighetsåtgärder. Nämnden kan också förbjuda verksamheten, även om det är ovanligt.
Tillstånd
När du söker tillstånd får du inte starta verksamheten förrän nämnden har gett sitt godkännande. Tillståndet är nästan alltid förknippat med villkor som måste följas.
Dispens
Det kan finnas förbud i skyddsområdet, och då kan du söka dispens.
Dispens från förbud ges sällan och bara om det
- går att visa att aktiviteten eller verksamheten inte innebär någon risk för grundvattnet
- finns särskilda skäl till att det görs inom vattenskyddsområdet.
Det är du som söker om dispens som ska kunna visa att det inte är någon risk och att det finns särskilda skäl.
E-tjänster
Du gör din anmälan och tillståndsansökan via någon av våra e-tjänster.
E-tjänsterna är utformade för anmälan och tillståndsansökan, men det går också bra att ansöka om dispens med e-tjänsterna. Skriv under Övriga upplysningar att ärendet gäller dispens. Där beskriver du också utförligt de särskilda skäl som du anser finns för dispens. Allmänna skäl är inte tillräckliga.
Det går också bra att mejla din dispensansökan till miljoochhalsoskydd@umea.se
Kontakt vid frågor
Har du frågor om zonindelning, tolkning av regler, e-tjänster och andra detaljer som inte framgår av kartor och annan information, kan du alltid kontakta Miljö- och hälsoskydd på Umeå kommun. Kontaktuppgifter hittar du här längst ner på sidan.
Mer information
Så skyddar du grundvattnet från kemikalier
Cisterner Länk till annan webbplats.
Bekämpningsmedel Länk till annan webbplats.
Kemikalier och miljöfarlig verksamhet
Vattenskyddsområden inom Umeå kommun Öppnas i nytt fönster.
Beslut om vattenskyddsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Havs- och vattenmyndigheten)
Kartverktyg med alla vattenskyddsområden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Naturvårdsverket)
-
Kontakt
Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel) miljoochhalsoskydd@umea.seBesöksadress
Stadshuset, Skolgatan 31A
Postadress
Umeå kommun
Miljö- och hälsoskydd
901 84 Umeå