Verksamhetsplan

Nämnden upprättar en verksamhetsplan för varje verksamhetsår. Verksamhetsplanen beskriver hur nämnden och verksamheten ska genomföra grunduppdrag, uppfylla mål, förverkliga tilläggsuppdrag och använda resurser som kommunfullmäktige har tilldelat. Nämnden kan också lägga till egna mål, uppdrag och direktiv för verksamheten i enlighet med kommunfullmäktiges mål och riktlinjer. Nämnden följer fortlöpande upp hur verksamhet och ekonomi utvecklas och rapporterar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Nämnden har ett övergripande ansvar för att alla barn folkbokförda i kommunen har tillgång till förskola och pedagogisk omsorg samt skolgång i kommunens egna eller i fristående verksamheter. Nämnden ansvarar för kommunal förskola inklusive förskolor på minoritetsspråk, pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare och nattisverksamhet, förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola och fritidshem.

Strategiområden

För- och grundskolenämnden har tillsammans med gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden tre långsiktiga strategiområden. Respektive strategiområde återger hur nämnderna ämnar förverkliga det nationellt lagstadgade uppdraget tillsammans med det kommunala uppdraget. Strategiområdena syftar också till att skapa förutsättningar för en sammanhållen utbildningskedja där övergångar mellan olika skolformer stärks.

Övergripande mål

För- och grundskolenämndens övergripande mål är att andelen elever som blir behöriga till nationellt gymnasieprogram ska öka. För att följa hur väl utvecklingen sker mot det långsiktiga målet har delmål formulerats inom respektive strategiområde. Delmålen följs i sin tur upp genom resultatmått. Resultatmåtten för respektive delmål framgår i styrkortet. Uppföljning av övergripande mål samt delmålen sker inom ramen för huvudmannens systematiska kvalitetsarbete.

Delmål för ökad likvärdighet

  • Jämställdheten i elevernas studieval till nationellt gymnasieprogram ska öka.
  • Ungas upplevelse av att må bra ska stärkas.
  • Närvaron ska öka.

Delmål för attraktiv utbildning

  • Andelen barn och elever i kommunala enheter ska bibehållas.
  • Upplevelsen av stimulans, trygghet, studiero, inflytande och delaktighet i och för barn och elevers lärande ska öka.

Delmål för förbättrade studieresultat

  • Likvärdigheten i studieresultat i Umeå kommuns grundskolor ska öka.
  • År 2025 är Umeå kommuns grundskolor bland de tre första kommunerna jämfört
    med kommungruppen större städer avseende andelen elever med slutbetyg från årskurs 9.
Sidan uppdaterades