Mäns våld mot kvinnor ska upphöra
Sveriges jämställdhetspolitik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har sex delmål, varav ett är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet. Delmålet omfattar alla yttringar av fysiskt och psykiskt, inklusive sexualiserat, våld och hot om våld som riktas mot kvinnor och flickor.
Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är en prioriterad fråga för Umeå kommun. Praktiskt arbete med stöd till våldsutsatta och våldsutövare sker bland annat inom socialtjänsten och Centrum mot våld. Strategiskt arbete sker inom hela kommunen genom ihållande jämställdhetsarbete där grunden är en förståelse för att mäns våld mot kvinnor minskar i en värld där alla ses som lika värda, och där makt och privilegier synliggörs och utmanas.
Vidareutbilda dig och din personal
Som ett sätt att uppmärksamma frågan och visa att du står upp mot våldet, och även ta chansen att höja kunskapen hos dig själv och dina medarbetare har vi tagit fram tre korta filmade föreläsningar på mellan 10 och 20 minuter som du kan använda som diskussionsunderlag i din arbetsgrupp.
Utbildningsfilmerna hittar du här, eller längre ner på sidan.
Vill du och dina medarbetare fördjupa er ytterligare och arbeta vidare med frågan finns det flera webbplatser, utbildningar och informationsmaterial:
- Bry dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Tidiga tecken på kontroll och våld i relationer
- Ungarelationer.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Om våld i ungas nära relationer och vad du som vuxen kan göra
- Webbkurs om våld Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Nationellt centrum för kvinnofrids introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
- Machosamtalet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Material som riktar sig till dig som vill komma igång med ett jämställdhetsarbete på din arbetsplats. Materialet syftar till att förändra begränsande manlighetsnormer eller bryta upp en machokultur
- Centrum mot Våld i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: I Umeå finns Centrum mot Våld som verkar för hela Västerbottens län. CMV erbjuder stödverksamhet för våldsutsatta barn och vuxna och har även stöd till har stödverksamhet för barn och kvinnor som utsatts för våld, inklusive kvinnor som utsatts i prostitution. CMV erbjuder också stöd och hjälp till våldsutövare.
- Kvinnojouren i Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Kvinnojouren träffar kvinnor, tjejer och barn som behöver stöd och skydd från män och killars våld, och bedriver även skyddat boende.
- Välj att sluta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Välj att sluta är en nationell telefonlinje för dem som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.
- Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Kvinnofridslinjen (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dem som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Anhöriga eller vänner är också välkommen att ringa dit.
Brydig.nu – våld startar alltid med kontroll
Kampanjen brydig.nu är ett samarbete mellan Umeå kommun, Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten, Skellefteå kommun, Centrum mot våld Umeå och Centrum mot våld Skellefteå. Kampanjen uppmanar till engagemang, öppnar för dialog och visar att det går att göra skillnad genom att agera vid tidiga tecken på kontroll och hot.
Kampanjen består av filmer, affischer och en informationssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1177.se). Där kan du läsa om tecken på att en person i din närhet kanske utsätter sin partner eller någon annan för kontroll och våld, eller själv blir utsatt. Där finns också kontaktinformation för att få hjälp och stöd.
Mäns våld mot kvinnor och huskurage
Mats Bäckströms presentation:
Vad har män för ansvar och hur kan män engagera sig mot våld och för jämställdhet?
Tomasz Forsbergs presentation: