Dans och konst skapar trygghet och hälsa
Att kultur främjar hälsa är ingen nyhet. Det vet Kulturskolan som skapar kravlösa sammanhang där dans eller konst står i fokus för Umeå kommuns elever. På så sätt får de hjälp att må bättre.
– Kultur har den förmågan. Det är ingen hjärnkirurgi, säger Patrik Sandström, rektor på Västangårdskolan.
I hus 140 på Umestan plockar Andréas Brännström fram olika små världar i miniatyr och visar. Det är här, och i Hamnmagasinet mitt i stan, som Kulturskolan har sina egna lokaler och där en av Andréas Brännströms konstgrupper jobbar med att skapa miljöer i väldigt litet format. Han betraktar dem och fascineras över hur barnen lagt ner jobb på detaljer.
Louise Dursjö är danspedagogoch har bland annat Dans för hälsa på Ersängsskolan där hon träffar en liten grupp elever varje vecka.
En trygg plats
Att kultur främjar psykisk hälsa är ingen nyhet. Det har forskning och studier visat i över 20 år. Kultur på recept inom sjukvården förekommer dessutom i Sverige och i många andra europeiska länder samt i Kanada och Australien.
Inom Umeå kommun har Kultur för hälsa funnits sedan 2020. Genom Kulturskolan erbjuds elever i skolåldern att ta del av aktiviteter enskilt eller i grupp. Ett team bestående av elevhälsan, lärare och rektor på respektive skola väljer ut vilka elever som de vill ge erbjudandet.
– Barnen är där för att de av olika anledningar inte mår bra. Det kan vara exempelvis nedstämdhet eller ångest. Vi vill fokusera på det friska och bygga ett tryggt socialt sammanhang där individerna kan få ta plats och känna sig viktiga, säger Louise Dursjö.
Hon menar att hennes främsta uppgift är att skapa en miljö där eleverna kan känna trygghet oavsett om de dansar, tittar på dans eller pratar om hur deras dansglädje väcks. Att jobba tillsammans, ha roligt och lösa problem var för sig och i grupp gör att det blir en fin och öppen kommunikation och gemytlig stämning.
– Den timmen är så betydelsefull för dem. De får synas och bli upplyfta, säger hon.
Gemensamt för alla Kultur för hälsa-lektioner är att det inte finns något krav på att prestera. Tanken är att det ska vara en fristad och en plats för gemenskap och återhämtning.
– Det är en rätt ovan situation för barn, då de får betyg och bedöms genom prov och annat hela tiden i skolan. Men den här lektionen ska vara ett vattenhål med lugn och social samvaro, säger Andréas Brännström.
Alla elever han träffar är inte specifikt intresserade av konst, men han försöker hitta det som skapar nyfikenhet.
– Vi har skulpterat en gädda, för vi hade fiskeintresserade i gruppen, och en crosshjälm. De som är motorsportintresserade vet precis hur en sådan ska se ut. Jag försöker hitta deras språk. Vill man göra K-pop-logotyper så gör man det, säger Andréas Brännström.
Goda resultat
Patrik Sandström är rektor på Västangårdskolan och nappade direkt när han fick erbjudande om Kultur för hälsa av Kulturskolan 2022.
– För att lära sig saker måste man må bra och mår man bra så lär man sig. Det hänger ihop. Kultur för hälsa är en fantastisk verksamhet, säger han.
Trots att Konst för hälsa bara hålls i 40 minuter per vecka kan Patrik Sandström se goda resultat. Utvärderingar visar att eleverna är väldigt nöjda. De som lär känna varandra i gruppen har behållning av gemenskapen under övrig skoltid också.
– Från början tittade vi på vilka elever som behövde det här stödet. Det handlade ofta om skol- och prestationsångest. Nu kan vi istället jobba förebyggande och fånga upp elever innan stora problem uppstår. Och vi kan se att elever i nian inte har samma behov av verksamheten, för de har redan gått den.
Mer information
Förutom dans och konst har Kulturskolan även annan verksamhet inom ramen för Kultur för hälsa. Här ingår dramagruppen Våga växa, konstnedslag på Hikkikomori och en skapande grupp för barn från Ukraina.
Är du ett barn eller ungdom som har ett skapande intresse? Är du en förälder som söker en kreativ aktivitet till ditt barn? Arbetar du inom skola? Kulturskolan erbjuder kurser som kan passa. Kultur för hälsa - Skolwebbar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
-
Kontakt
Beatrice Hammar
verksamhetschef, Kulturskolan
090-16 23 69 070-377 02 47 beatrice.hammar@umea.se