SMADIT – Samverkan mot alkohol och droger i trafik

SMADIT är en samverkansform som används i Umeå och Umeåregionen. Metoden handlar om samverkan mellan Polisen, Kustbevakningen, Tullverket, Kommunerna, Landstingen, Länsstyrelsen, Trafikverket, Transportstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Kriminalvården/Frivården med syfte att ge stöd till personer som rapporterats för ratt-, drogratt- eller sjöfylleri

Arbetssätt

Arbetssättet bygger på att så snabbt som möjligt, helst inom 24 timmar, kunna erbjuda hjälp från vården. Målet är att minska antalet påverkade förare genom att minska antalet återfall bland ratt-, drogratt- eller sjöfyllerister. Den som rapporteras har möjlighet att i ett första samtal prata igenom det som hänt och få möjlighet att förändra sin livssituation. Ett SMADIT-samtal kan liksom ett LOB*-omhändertagande vara starten på ett förändringsarbete för den person som erbjudits samtalet. Det kan också vara ett incitament till att uppmärksamma barn och andra i personens närmiljö.

Fokus

Att ha brukarperspektivet i fokus är viktigt. Det ska vara självklart att alla brukare får ett respektfullt bemötande och att vägen till stöd, vård och behandling är lättillgänglig och att brukarens erfarenhet, kunskap och önskemål finns med som en självklar del i utredning, bedömning och val av insats och behandling. Kontakt, vård och behandling ska präglas av:

  • ett respektfullt bemötande
  • ett fokus på brukarens erfarenheter, behov och önskemål
  • särskild uppmärksamhet rörande missbrukande kvinnors utsatthet för våld
  • särskild uppmärksamhet på barnens situation
  • särskilt uppmärksamhet om nödvändigheten att anlita tolk.

*LOB är en förkortning av Lagen om omhändertagande av berusade personer.

SMADIT – broschyr.

Sidan uppdaterades