Samverkansprocessen rör sig kring samverkansöverenskommelse, med initiera samverkan, egna förberedelser, gemensamma förberedelser, genomförande och uppföljning. För att återgå till första steget: initiera samverkan.

Samverkansprocessen. Klicka för källa: Samverkanshandboken, Brå

Så arbetar vi: Vikten av kunskapsbaserat arbete

Lagen om kommuners brottsförebyggande ansvar

Alla Sveriges kommuner har en skyldighet att arbeta brottsförebyggande. Det är ett lagstadgat krav sen 2023, när riksdagen antog Lagen om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet (2023:196). Syftet med lagen var att ge det brottsförebyggande arbetet större tyngd och dignitet, och samtidigt att skynda på utvecklingen i de kommuner som ännu inte hade en etablerad brottsförebyggande samverkan.

Lagen säger förhållandevis lite om vad för insatser kommuner förväntas satsa på, men desto mer om hur det brottsförebyggande arbetet ska bedrivas. Kommuner ska arbeta systematiskt, kunskapsbaserat och i samverkan med andra aktörer. Konkret innebär det att alla kommuner nu är skyldiga att:

  • skapa en skriftlig lägesbild över brottsligheten i kommunen, som uppdateras vartannat år
  • baserat på lägesbilden, besluta om en plan för vilka åtgärder kommunen avser vidta för att förebygga brott
  • samordna det kommunövergripande brottsförebyggande arbete i samverkan med aktörer som polisen, regionen, civilsamhället och näringslivet.

Kunskapsbaserade arbetssätt

Lagens viktigaste medskick är att brottsförebyggande arbete ska bedrivas systematiskt och kunskapsbaserat. Det vill säga att man vid ett uppblossande problem inte ska rusa in i snabba lösningar, utan alltid börja med en kartläggning och en analys, helst i samverkan med andra aktörer. Syftet är att identifiera vilka underliggande faktorer som driver på brottsutvecklingen, för att därifrån, och med utgång från forskning och beprövad praxis, utveckla verkningsfulla insatser för att motverka och förebygga problemen. På så sätt ökas sannolikheten att på ett kostnadseffektivt sätt kunna förebygga brott och bryta negativa utvecklingar.

Orsaksanalys – ett viktigt verktyg

BRÅ tillsammans med Polisen och Regionen har utvecklat ett antal arbetssätt och verktyg som lokala aktörer kan använda sig av i sitt brottsförebyggande arbete. Ett viktigt verktyg är orsaksanalysen, ett arbetssätt som kommunala aktörer kan använda sig av för att förebygga brott på specifika platser.

Sidan uppdaterades