Orsaksanalys

Vad ska man göra när en viss brottsproblematik plötsligt blossar upp? Hur kan man utveckla insatser som är träffsäkra, effektiva och hållbara? För att göra det arbetet lättare har Polisen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) tillsammans tagit fram en metod som fått namnet orsaksanalys.

Syftet med orsaksanalysen som arbetssätt är att i samverkan med andra berörda aktörer analysera problemet för att utveckla förslag på åtgärder, på ett grundligt och systematiskt sätt.

Orsaksanalysens fyra steg

En orsaksanalys följer fyra steg:

  1. Utveckla en gemensam lägesbild
  2. Formulera antaganden om orsaker
  3. Gallra bland antagandena
  4. Förslag på åtgärder

Fokusera på underliggande faktorer

Metoden väljer medvetet att senarelägga framtagandet av åtgärdsförslag, för att ge mycket tid och utrymme åt beskrivning av problembilden och gemensamma reflektioner kring möjliga orsaker. Detta för att tvinga till stringens, och uppmuntra deltagarna att verkligen fundera på vilka underliggande faktorer som driver problemet, så att man riktar in sig på dem i stället för på de synliga symtomen.

Eller som handboken beskriver det...

Det som händer när lokala aktörer går direkt från lägesbilden till verktygslådan är att de ofta väljer åtgärder som endast bekämpar symtomen (det vill säga det identifierade problemet) snarare än de bakomliggande orsakerna. En liknelse kan göras med en person som återkommande har huvudvärk. Att i det fallet hoppa direkt från problemet (huvudvärken) till verktygslådan innebär att personen tar en värktablett och lindrar symtomen, i stället för att försöka ta reda på den bakomliggande orsaken till huvudvärken. Beror huvudvärken på vätskebrist? Spänningar i nacken? Stress? Eller finns det ett bakomliggande sjukdomstillstånd som skulle behöva behandlas? När det handlar om att motverka och förebygga brott är motsvarigheten till värktabletten inte sällan en ökad polisiär närvaro. Om man gör en analys av de bakomliggande orsakerna till problemet kan dock lösningen visa sig vara en helt annan.

Orsaksanalys i lokalt brottsförebyggande arbete, s. 5

Sidan uppdaterades