Uppföljning och utvärdering
Umebrå använder uppföljning som en metod för att bygga upp en kunskapsbas om effektiviteten av och informerar utvecklingsarbetet i det lokala brottsförebyggande arbetet. Uppföljningen utgår från Brås metod för uppföljning och återkoppling2 vilket beskriver hur kommunpolisen och den kommunala samordnaren ansvarar för att dokumentera och sammanställa arbetet, medan chefen för lokalpolisområdet och cheferna inom kommunen ansvarar för att efterfråga och ta del av uppföljningen. Denna uppföljning ligger till grund för utformning och utveckling av fortsatt samverkan.
Mål för uppföljningen
Målet med uppföljning är att granska och återkoppla till styrgruppen hur arbetet genomförts och om åtgärderna kan ha påverkat de problem som skulle förebyggas. Resultatet av polisens och kommunens utlovade aktiviteter bör också återkopplas till medborgarna.
När är uppföljningen färdig?
Uppföljningen anses vara klart när följande är genomfört:
- arbetets påverkan på problemen har undersökts
- hur parterna uppfyllt sina åtaganden har bedömts
- arbetsprocessen har granskats
- uppföljningen har återkopplats till styrgruppen och arbetet med medborgarlöftet har återkopplats till medborgarna.
Metodstöd
Brås metodstöd för uppföljning och återkoppling 3 säkerställer att uppföljningen genomförs strukturerat och systematiskt, vilket är avgörande för en framgångsrik samverkan och kontinuerlig förbättring.
Söker du stöd för uppföljning?
Umebrå erbjuder metodmaterial och handledning i uppföljning samt, i mån av resurser, utförande av uppföljning av andra verksamheters brottsförebyggande arbete i kommunen.
Mer information
Kontakt
Behöver du hjälp med uppföljning eller utvärdering? Kontakta våra brottsförebyggande samordnare på mejl: umebra@umea.se