Är du redo för en kris?
Osäkert omvärldsläge med krig, konflikter och händelser som till exempel cyberangrepp, skogsbränder och översvämningar sätter fokus på vår gemensamma beredskap − hur vi tillsammans klarar av störningar och kriser i samhället. Eva-Lena Fjällström, beredskapsdirektör i Umeå kommun, berättar vad kommunen gör och vad du förväntas bidra med som invånare.
− Vi är alla en viktig del av Umeås och Sveriges beredskap, vår förmåga att hantera händelser och störningar i fredstid, men också vid höjd beredskap och i händelse av krig, det måste vi vara medvetna om och förbereda oss för, säger Eva-Lena Fjällström.
Vad gör kommunen?
Kommunens arbete för säkerhet och trygghet handlar om allt från att förebygga och hantera vardagsolyckor till beredskap och förmåga att hantera allvarliga händelser, kriser och fara för krig. Till vardags när allt fungerar som det ska fokuserar kommunen på förberedelser, till exempel att identifiera risker och sårbarheter och att planera för att hantera dem. Kommunen gör också planer för att organisera sig i händelse av kris och övar så att alla vet sin roll och uppgift.
Trygg och säker, arbete för säkerhet och beredskap
− Vi jobbar med beredskap och säkerhet på många olika nivåer i kommunen, både i verksamheter var för sig och övergripande i organisationen, det är ett arbete vi prioriterar för att det är helt nödvändigt. Uppdraget är att se till att kommunens verksamheter fungerar så långt möjligt, oavsett störningar, kriser och krig och kommunen kommer alltid att verka för invånarnas bästa. Men, det händer mycket i världen omkring oss och med ändrade förutsättningar, risker och hot måste vi arbeta målmedvetet för att ytterligare stärka vår förmåga, vara redo och motståndskraftiga.
Vi är alla en viktig del av Umeås och Sveriges beredskap, det måste vi vara medvetna om och förbereda oss för.
Varför måste jag förbereda mig?
Du som är invånare har också ett ansvar för att ta hand om dig själv. Beredskap kostar mycket och det offentliga samhället har inte obegränsade resurser. Kommunen kommer vid en eventuell kris att prioritera verksamheter och invånare som kommunen normalt ansvarar för, till exempel skola, äldreomsorg och andra samhällsviktiga verksamheter.
− Därför är det enormt viktigt att alla som till vardags klarar sig själva också gör det vid en kris. Hela samhället måste hänga med och du som är invånare måste göra din del, kliva fram ett steg och höja din beredskap, förklarar Eva-Lena.
Vad innebär det?
Du som har möjlighet behöver kunna klara dig minst en vecka utan samhällets stöd vid en störning eller kris. Det innebär kortfattat att ha tillräckligt med vatten och mat hemma, en alternativ värmekälla och något sätt att ta emot information. Läs mer om hemberedskap i den nya broschyren, på msb.se/hemberedskap och umea.se/hemberedskap.
− Jag tror att förväntningar på invånare är ganska välkända nu jämfört med tidigare. Vi läser och pratar i stort sett dagligen om kriser och krig och medvetenheten har ökat, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina. Jag hoppas och tror att Umeåborna både vet hur viktigt det är och aktivt förbereder sig, säger Eva Lena.
Är vi trygga i Umeå eller ska vi vara oroliga?
− Vi måste räkna med att allvarliga händelser och kriser kommer att hända i samhället och vi kan inte utesluta fara för krig, men MSB sammanfattar det väl: Vi ska vara beredda men inte rädda. Med stark beredskap och förmåga kan vi tillsammans känna oss trygga. En kris kan också vara något vi inte har tänkt på eller planerat för, så ett tips är att fokusera på vad du behöver för att klara dig snarare än vad som skulle kunna hända.
Är du själv redo?
− Ja, jag klarar mig. Men, jag blir heller aldrig riktigt färdig utan måste hela tiden jobba för att ha tillgång till det jag behöver vid en kris. Det hoppas jag att alla gör!
Ny broschyr om beredskap
I dagarna får alla hushåll i Sverige en ny version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Broschyren ges ut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), den har ett större fokus på beredskap för krig än tidigare och ger dig och alla andra tydliga råd och tips om hemberedskap.
Håll utkik efter broschyren i brevlådan, läs den, följ råden och spara exemplaret du får.
Du kan också ladda ner broschyren från MSB:s webbplats:
Har du inte fått broschyren i brevlådan?
Det är ett väldigt stort utskick till landets samtliga hushåll och det går inte att utesluta att det blir enstaka missar. Du kan enkelt beställa broschyren gratis på msb.se:
Beställ broschyren "Om krisen eller kriget kommer" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information
Tips på nätet för att förbereda dig:
Hemberedskap (umea.se/hemberedskap)
Hemberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se/hemberedskap)
Råd till privatpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se)
Vad på MSB:s checklista för hemberedskap har du hemma?
- Radio som går på batterier, med vev/solceller
- Ficklampa eller pannlampa, extra batterier
- Rent vatten i flaskor/dunkar
- Mat som inte behöver kyl eller frys, kan ätas direkt eller tillagas utan vatten
- Stormkök och bränsle, använd helst utomhus
- Sovsäckar, filtar och varma kläder
- Tändstickor, stearinljus, värmeljus
- Fotogenlampa och bränsle, ventilera väl
- Alternativ värmekälla för fotogen, gasol, diesel eller ved
- Husapotek, till exempel första hjälpen-kit, sårvård, eventuella viktiga mediciner
- Hygienartiklar, till exempel våtservetter, handsprit, blöjor och mensskydd
- Extra batterier, laddade powerbanks
- Kontanter, om betalkort slutar fungera
- Lista på papper med telefonnummer till familj, anhöriga, grannar, sjukhus, kommun, räddningstjänst, elleverantör