Förändring av skolgång

Barn som är bosatta i Sverige har skolplikt och rätt till utbildning. Barnets hemkommun är skyldig att ha koll på att alla barn får den utbildning de har rätt till enligt skollagen. Barn som är folkbokförda i Umeå kommun förväntas fullgöra sin skolplikt i Umeå.

Om skolplikten ej fullgörs kan information överlämnas till andra myndigheter såsom Socialtjänst, Försäkringskassa och Skatteverket.

Vårdnadshavare behöver därför meddela eller ansöka om förändring av barnets skolgång till exempel vid en flytt utomlands, till en annan stad eller om barnet ska börja på en friskola. Mer information och dokument för ansökan och anmälan hittar du nedan.

Har ni sökt och fått plats på fristående skola i kommunen, till en skola i en annan kommun eller i en statlig skola behöver ni avsäga er den kommunala skolplaceringen genom att fylla i nedanstående blankett:

Anmälan om förändring av skolgång Länk till annan webbplats. (e-legitimation)

Anmälan om förändring av skolgång , 1 MB. (blankett för utskrift)

Anmälan om förändring av skolgång , 676.5 kB. (engelska, blankett)

Enligt lag har alla barn i Sverige skolplikt från och med höstterminen det år de fyller sex år. Om du vill att ditt barn ska börja i skolan ett år senare måste du ansöka om ”Uppskjuten skolplikt”.

Vid gemensam vårdnad ska blanketten skrivas under av båda vårdnadshavarna. Ansökan bör skickas in senast i november inför nästkommande läsår, men det går att ansöka ända fram till höstterminens start.

Ansökan om uppskjuten skolplikt (blankett). , 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Eftersom du inte vet om din ansökan kommer att bli beviljad är det viktigt att du även söker skola för ditt barn. Söka skola Länk till annan webbplats. ska du göra om du har önskemål om vilken skola ditt barn önskar plats på. Skicka in en ansökan till kommunen oavsett om ditt barn ska gå i en kommunal eller i en fristående verksamhet.

Skäl att skjuta upp skolstarten

För att få börja ett år senare måste det finnas särskilda skäl för att skjuta upp skolstarten. Det är kommunen som avgör om barnet ska få börja skolan ett år senare eller ej. Det är inte en rättighet för ett barn att få börja skolan ett år senare och bedömningen av de särskilda skälen är strikta.

Exempel på särskilda skäl kan vara om barnet

  • tillbringat kort tid i Sverige och har ett annat modersmål
  • har en intellektuell funktionsnedsättning
  • på grund av sjukdom kommit efter i sin utveckling
  • är fött sent på året och identifierar sig med barn som är födda ett år senare.

Ansökan

I din ansökan ska du beskriva vilka särskilda skäl som du anser finns för att ditt barn ska få börja förskoleklass ett år senare. Du ska även skicka med

  • ett yttrande från rektor i förskolan
  • annan dokumentation/utredning som styrker de särskilda skäl du för fram. Det kan till exempel vara dokument om barnets utveckling, läkarintyg eller psykologutredning.

Har du funderingar på att vistas utomlands med ditt barn? Om ditt barn går i förskoleklass och grundskola har barnet skolplikt enligt skollagen. Bestämmelser om skolplikt är avgörande när utlandsvistelsen bedöms. Det finns olika bestämmelser i skollagen när det gäller ledighet eller utbildning för elever med skolplikt.

Läs mer om ansökan/anmälan om utlandsvistelse

Ska du inte längre vara folkbokförd i Umeå kommun?

Sidan publicerades www.umea.se/skolplikt