Minska risken för badklåda

Under sommaren när värmen stiger och vattnet blir varmt är det vanligt att få klåda av bad vid en del av våra badplatser. Det finns vissa saker du kan göra för att minska risken för badklåda.

Badklåda orsakas av parasiter, kallas även cerkarier, som sprids av fåglar i vattnet. Detta är inte farligt men kan upplevas som ett besvär då det kliar. Besvären försvinner vanligtvis efter ett par dagar.

De trivs bäst i sött och bräckt vatten vilket innebär att det är vanligare i insjöar än i havet. Så gott som varje år förekommer fågelparasiterna i Bölesholmarna och vid Nydalasjön, framförallt vid Nydalabadet (den stora badplatsen vid Umelagun) och vid Kärleksviken där det finns mycket vass.

Om du ändå vill bada kommer här några tips för att minska risken för badklåda:

  • Ta endast korta bad.
  • Undvik bad vid vasskanter och grunda vatten. Bada hellre på djupt vatten om du är simkunnig.
  • Duscha av dig eller torka av dig noga med handduk direkt efter bad. Så fort du får möjlighet bör du duscha.

Under dagtid finns omklädningsrum med dusch öppet på Nydalabadet. Vid Kärleksviken och vid omklädningsrummet på Bölesholmarna finns uteduschar där du pumpar igång vattnet själv. Dessa har satts upp särskilt för att du ska kunna duscha av dig för att slippa badklåda.

Se upp för blommande alger

Även blommande alger kan orsaka klåda på kroppen. Var uppmärksam på att det inte pågår algblomning när du badar. Om kommunen upptäcker algblomning eller får rapporter om algblomning vid en badplats sätter vi upp informationsskyltar som avråder från bad.

Sidan publicerades