
Myröga - en ovanlig kokbok
I kokboken "Smak av norrsken" antog han utmaningen att smaksätta norrsken. Nu tar han sig an myren, en delvis orörd naturtyp som han menar är en del av den tornedalska själen.
Datum: tisdag 1 april
Tid: 14.00-15.00
Lokal: Upplev Multisal, plan 4
Föreläsningen ges på svenska med inslag av meänkieli
Biljettinfo: Gratisbiljetter släpps tisdag 18 mars kl.10.00
Bokas/hämtas i Vävens kulturreception info@vaven 090-16 33 10 eller köps via tickster.com (kostar 10:- i administrationskostnad) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sakta stillar sig vattenytan och jag förstår mer och mer ju längre tiden går. Jag för kåsan till munnen och det kalla klara vattnet svalkar. Jag tuggar på det innan jag sväljer och viskar jänkänsilmä.
Namnet Myröga kommer från ordet jänkänsilmä som på meänkieli betyder kallkälla, men Myröga är ingen vanlig kokbok
Björn Ylipää fångar en del av den torndelska själen och bjuder in till den tornedalska myren. Att våga ta sig an en myr kan vara livsfarligt men också spännande nödvändigt. Björn Ylipääs bok Myröga är fylld med berättelser, illustrationer och recept.
Övrigt: Arrangeras i samarbete med Tornedlingar, lantalaiset och kväner i Umeå och Umeå kommuns samordnare för förvaltningsområde finska och meänkieli.