Energitips för dig i livsmedelsbranschen
När man driver en livsmedelsverksamhet förbrukas mycket energi. Genom att göra mindre förändringar kan man både spara pengar och värna om miljön. Energi används till exempelvis uppvärmning, varmvatten, ventilation, belysning och drift av elektriska apparater.
Det finns några enkla åtgärder för att spara energi:
- Minska drifttiderna – se över drifttiderna på all utrustning och justera så att ingen utrustning är igång i onödan.
- Genomför en nattrond – ta reda på vilken utrustning som är igång under natten (när ingen jobbar) och stäng av sådant som inte behöver stå på.
- Schemalägg – gör ett schema för när all utrustning och belysning ska vara i gång. Det gör det lättare för personalen att veta vad som gäller.
- Sälj onödig utrustning – tänk igenom hur er livsmedelshantering ser ut så att det inte finns för mycket eller för stor utrustning, till exempel fler kylskåp än vad som behövs.
- Informera personalen – utbilda personalen i energifrågor så att de blir insatta i ämnet och kan använda utrustningen på bästa sätt.
Spara energi i butik
Hela 40 procent av en livsmedelsbutiks elförbrukning går åt till att hålla kylda och frysta livsmedel kalla. På Energimyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta många tips på hur du kan spara energi och pengar.
Årets klokaste livsmedelsbutik - utbildning och tävling
BeLivs (Beställargruppen Livsmedelslokaler) är ett nätverk och samarbete mellan Energimyndigheten samt handel och branschorganisationer inom livsmedelssektorn. På Belivs hemsida återfinns en utbildning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som vill ge ökad kunskap och goda exempel på hur energianvändningen i en livsmedelsbutik kan minskas.
Mer information om BeLivs och den energikloka livsmedelsbutiken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Till utbildningen hör också tävlingen Årets klokaste livsmedelsbutik. Där kan alla butiker som jobbar långsiktigt med energiåtgärder vara med och slåss om den fina titeln.
Spara energi i restaurang
Även för dig som driver en restaurang finns ofta stora möjligheter att dra ned på energiförbrukningen. Du kan läsa mer i broschyren från Umeå kommuns energirådgivare och i Klara Gustavssons examensarbete från 2010 – Energianvändning i Umeå kommuns restauranger, Umeå universitet.