Stäng
Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Mårdseleforsen, ett av alla besöksmål som lyfts i den digitala kartan. Fotograf: Philip Avesand.

Digital karta lyfter besöksmål längs den fria Vindelälven

Lördag 17 augusti firas Nationalälvarnas dag, en årlig hyllning till de fria älvarna som strömmar genom Sverige. I Västerbotten firas Vindelälven, en av landets fyra vilda älvar. Nu kan du få tips om hur du upplever Vindelälven på bästa sätt via en digital karta från Biosfärområdet Vindelälven Juhttátahkka.

Lördag 17 augusti är det dags att fira Vindelälven under Nationalälvarnas dag. Passa då på att besöka och hitta nya smultronställen längs hela Vindelälven genom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkkas digitala karta.

Kartan lyfter fram hållbara besöksmål från fjäll till kust och ger en försmak av platserna i form av bilder, berättelser och historiska kuriosa. En unik sak med kartan är att den är framtagen tillsammans med människor som bor och verkar längs älvdalen och lyfter platser som de själva är stolta att visa upp. På kartan finns även praktisk information om laddstolpar, sophantering, service och sjukvård.

Vindelälvens biosfärområde

Vindelälven är en fritt strömmande älv som tar sin början i Ammarnäsfjällen vid norska gränsen och rinner ut i Umeälven vid kusten. En färd på närmare 50 mil. Statusen som nationalälv innebär att Vindelälven är grundlagsskyddad från att byggas ut.

Sedan 2019 utgör Vindelälvsdalen ett biosfärområde, Vindelälven-Juhttátahkka. Utmärkelsen kommer från ingen mindre än FN-organet UNESCO och handlar om att Vindelälven-Juhttátahkka ska fungera som ett modellområde för hållbar utveckling. Här ska nya lokala metoder och lösningar tas fram på globala utmaningar, allt för att möjliggöra en hållbar social, ekonomisk och miljömässig utveckling. Biosfärarbetet drivs i form av en förening där många organisationer ingår, bland annat kommuner, länsstyrelserna i Västerbotten och Norrbotten, samebyar, byaföreningar och företagare.

Var med och bidra till Vindelälven-Juhttátahkka

Alla som bor och verkar i biosfärområdet har möjlighet att vara med och påverka utvecklingen. Ett enkelt sätt är att bli medlem i biosfärföreningen och på så bidra till det gemensamma hållbarhetsarbetet.

Läs mer och bli medlem i biosfärsföreningen Länk till annan webbplats. (vindelalvenbiosfar.se)

Fakta om biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

  • Biosfärområdet utsågs 2019 av Unesco, FN-organet för utbildning, vetenskap och kultur.
  • Det är det största av Sveriges sju biosfärområden och ett av de största bland cirka 700 biosfärområden som finns globalt.
  • Namnet Vindelälven-Juhttáttahkka speglar Vindelälvens betydelse för rennäringen och ”Juhttátahkka” är umesamiska för ”flyttled”.
  • Hela området inrymmer delar av åtta kommuner i Västerbottens och Norrbottens län: Arjeplog, Sorsele, Lycksele, Norsjö, Malå, Vindeln, Vännäs och Umeå.
  • Biosfärområdet drivs genom en ekonomisk förening med sex fokusområden:
    - mångfald av kulturella uttryck
    - besöksnäring och friluftsliv för alla
    - framgångsrik renskötsel
    - fiske i levande sjöar, vattendrag och hav
    - levande landskap
    - utveckling av lokalsamhället.
  • Biosfärområdet ger inget skydd eller restriktioner i juridisk mening utan ska samla aktörer, sprida engagemang, kunskap och inspiration för hållbar utveckling.
Sidan publicerades