Ring med personer på en gårdsplan

Landsbygdsnätverket för seniorer på plats i Tavelsjö, här mitt i en aktivitet tillsammans med Change the game.

Landsbygdsnätverk ska nå fler seniorer i byar

Umeå kommuns landsbygdsnätverk för seniorer ska bidra till att fler byar får utbyte och inspiration av varandra i frågor som stärker folkhälsan på landsbygd. I nätverket ingår nyckelpersoner från ett flertal byar och fler har möjlighet att ansluta sig.

– Det är intressant att träffas och inspireras av andra. Man får en spark i baken och får ännu mer energi att jobba vidare med sina aktiviteter, säger Eskil Holmström, Botsmark bygdegårdsförening.

Sedan 15 mars 2023 finns ett landsbygdsnätverk för seniorer som samordnas av kommunens landsbygdsstrateger och Seniortorget, en verksamhet som jobbar för att berika seniorlivet för kommunens invånare. Landsbygdsnätverket fungerar som ett dialogforum med representanter från flera olika byar med syftet att träffas och utbyta information, erfarenheter och inspiration. Det långsiktiga målet är att bidra till en stärkt folkhälsa på Umeås landsbygder.

Idén till landsbygdsnätverket för seniorer kom till när Linn Alexandersson, en av Umeå kommuns landsbygdsstrateger, intervjuade boende och verksamma i ett flertal byar sommaren 2022 inför revideringen av kommunens landsbygdsprogram.

– I samtalen framkom en tydlig önskan från flera seniorer att kunna ta del av Seniortorgets program utan att behöva pendla in till deras fysiska möteslokal på Renmarkstorget i centrala Umeå, förklarar Linn.

Pilottest med digitala sändningar

Synpunkterna resulterade i att Linn krokade arm med personal på Seniortorget som också såg ett stort behov av att tillgängliggöra aktiviteter och program för boende utanför stadskärnan. Ett pilottest utformades därför i Stöcke, där seniorer i bygden bjöds in till fyra träffar under perioden januari–april 2023. Seniorerna fick då möjlighet att ta del av programmen digitalt i byns nya samlingslokal, Mötesplats Stöcke.

Under pilottestet blev det tydligt att Seniortorget hade utmaningar med att nå ut med information till fler byar på Umeås landsbygder. Där och då föddes önskan om ett landsbygdsnätverk för och av seniorer, med förhoppningen att skapa nya kommunikationsvägar för att ta del av information och inspiration. Både byar sinsemellan och mellan Seniortorget och kommunens landsbygdsstrateger.

Kontakten mellan oss landsbygdsföreningar och kommunen är ett stort lyft. Genom landsbygdsnätverket får vi snabbare kontaktvägar och det är också intressant att få träffas och inspireras av andra. Man får en spark i baken och får ännu mer energi att jobba vidare med sina aktiviteter


Eskil Holmström, Botsmarks bygdegårdsförening

Träffar med olika teman

Landsbygdsnätverket för seniorer träffas fyra gånger per år och varje träff planeras utifrån ett särskilt tema som byarna själva fått bestämma. Hittills har nätverket haft många frågor på agendan, bland annat vilka föreningsstöd som går att söka för att arrangera aktiviteter och hur aktiviteterna sedan kan marknadsföras på Seniortorgets digitala plattform ”Digitala seniortorget”. Andra teman har varit ofrivillig ensamhet och psykisk hälsa. Varje träff sker också i någon av byarna som finns representerade i nätverket, som ett sätt att få bättre kunskap om vad som händer lokalt på varje plats.

– Under den senaste träffen som var i maj så sågs vi på Tavelsjö värdshus och fick information om hur bygden jobbar med olika frågor. På plats fanns även Change the game som höll i en utomhusaktivitet med fokus på rörelseglädje, berättar Linn.

En del av arbetet med stärkt folkhälsa

Landsbygdsnätverket för seniorer är numera en del av Umeå kommuns aktivitetsplan för folkhälsa som antagits i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott. Från kommunen ses nätverket som en viktig nyckel för att jobba för en stärkt folkhälsa på Umeås landsbygder.

– Landsbygdsnätverket är ett nätverk för och av seniorer och med ett tydligt landsbygdsfokus. Representanterna i nätverket hjälper oss att sprida viktig information och inte minst pepp i byarna om vilka möjligheter som finns att göra aktiviteter som stärker folkhälsan bland seniorer, säger Linn.

Kontakt

Vill du engagera dig i nätverket och representera din by?
Hör av dig till:

Linn Alexandersson
landsbygdsstrateg
Strategisk utveckling
090-16 66 87
linn.alexandersson@umea.se

Sidan publicerades