Stäng

Pågående landsbygdsprojekt

Det pågår många spännande satsningar på Umeås landsbygder. Här kan du läsa om pågående landsbygds­projekt som Umeå kommun driver eller är en del av.

Living lab för autonoma transporter i glesbygd

Umeå kommun är en samarbetspart i ett projekt som tar utgångspunkt i Tavelsjö- och Rödåbygden och som handlar om att skapa ett nationellt living lab ("levande labb", en slags testmiljö) för autonoma transporter, det vill säga förarlösa transporter. Projektet siktar på att skapa hållbara transportlösningar som inte bara gynnar Tavelsjö- och Rödåbygden, utan fler lands- och glesbygder och på sikt även större tätorter och städer.

Living lab finaniseras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och pågår november 2023 - november 2026, totalt tre år. Projektet ägs av Statens Väg- & Transportforskningsinstitut (VTI) och inkluderar flera samarbetspartners på såväl lokal, regional som nationell nivå.

I samverkan med boende och verksamma i Tavelsjö- och Rödåbygden kommer parterna i projektet att inventera transportbehov, såväl nutida som framtida, och skapa förslag på transporttjänster som kan baseras på autonom trafik. Projektet kommer också utveckla affärsmodeller för olika transportkoncept samt göra tillståndsansökningar inför framtida konkreta test.

Frågor om projektet?

Kontakta projektledaren:

Cilli Sobiech
Senior forskare
Statens Väg- & Transportforskningsinstitut
072-225 55 38
cilli.sobiech@vti.se

Fossilfri leverans av gods i glesbygd

Umeå Kommun är samarbetspart i ett projekt som tar utgångspunkt i Holmön som testmiljö och som handlar om att testflyga Bussgods med drönare från Eco Industrial Park (Dåva) till Holmön under sommarhalvåret.

Syftet med projektet är att skapa ett nytt transportsystem och att nya transporttjänster introduceras kommersiellt av Bussgods med förhoppningen att ersätta transporter av lätta gods som idag görs med privatbilism.

Holmön utgör en utmärkt testmiljö för att säkra leveranserna av gods, livsmedel, medicin och post eftersom transportfrågan är en nyckelfråga vad gäller Holmöns möjligheter att utvecklas som ett skärgårdssamhälle året runt. Idag kommer exempelvis Bussgods paket inte till Holmön, utan dessa hamnar på närmaste ombud på fastlandet, vilket gör att boende behöver ta sig till fastlandet för att hämta sitt gods. Testflygningar planeras ske under juni 2025.

Projektet finansieras av Triple F (Trafikverkets forsknings- och innovationssatsning) och pågår januari 2023 till december 2025. Projektet ägs av Lunds universitet och inkluderar flera samarbetspartners, på så väl lokal, regional och nationell nivå där ibland Bussgods, Region Västerbotten och INAB.

Läs mer om projektet: Om projektet - Brevduvor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Holmöns lanthandel.

Frågor om projektet?

Kontakta projektledaren:

Pia Kristiansson
Projektledare Region Västerbotten
070-600 73 02
pia.kristiansson@regionvasterbotten.se

Resilienstester av ett drönarsystem i nordligt klimat

Umeå kommun är en samarbetspart i ett till drönarprojekt, där bland annat Holmön utgör en testmiljö för drönarleveranser av Bussgods under vintertid.

På grund av bristfällig trafik riskerar boende på Holmön att bli isolerade i perioder under vinterhalvåret. De bristande kommunikationerna är mycket tärande för Holmöborna och omöjliggör dessutom all form av godstransporter, exempelvis dagligvaror till öns butik. En drönarbaserad fraktjänst skulle på sikt kunna avhjälpa problemet och dessutom leverera pakettjänster året runt.

Projektet finansieras av Energimyndigheten och pågår från april 2024 till september 2027. Projektet ägs av Region Västerbotten och inkluderar flera samarbetspartners på lokal, regional och nationell nivå.

Läs mer om projektet här: Om projektet - Brevduvor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Holmöledens färja Capella.

Frågor om projektet?

Kontakta projektledaren:

Pia Kristiansson
Projektledare Region Västerbotten
070-600 73 02
pia.kristiansson@regionvasterbotten.se

Kommunikationstjänster på landsbygd med små basstationer

Umeå kommun är en samarbetspart i ett projekt som handlar om att hantera problemet med bristande mobiltjänster i landsbygder. Tillgången till mobiltjänster är en begränsande faktor för dagens och morgondagens industrier på landsbygd. Industri och övrigt samhälle behöver i allt större utsträckning god uppkoppling för att kunna nå mål kring digitalisering, innovation och inte minst hållbar omställning. Mobiltäckning är också avgörande för fungerande välfärdsteknik, exempelvis trygghetslarm och andra smarta hemlösningar för äldre.

Projektets utgångspunkt är att där det idag inte finns mobiltäckning, kommer det heller inte att upptstå om inte ett nytt tankegods och system tas fram. Projektet avser utmana genom att tänka småskaliga, modulära lösningar som lokala aktörer på landsbygd själva kan bygga ut och äga. Dessa lösningar ska också kunna stödja militär logistik och autonoma transportsystem.

För Umeå kommuns del innebär projektet att få lyssna, lära och inspireras av ingående projektparters arbete kring uppkopplad egenvård, utifrån tanken att kunna bygga upp något form av samhällsrum på Holmön i framtiden.

Projektet finansieras av Vinnova och pågår från oktober 2024 till september 2026. Projektet ägs av Lunds Universitet.

Frågor om projektet?

Kontakta projektledaren:

Per Ödling
Projektledare Region Västerbotten
070-559 13 44
per.odling@eit.lth.se

Andra sidor

Sidan publicerades www.umea.se/landsbygdsprojekt