Verksamhetsplan
Nämnden upprättar en verksamhetsplan för varje verksamhetsår. Verksamhetsplanen beskriver hur nämnden och verksamheten ska genomföra grunduppdrag, uppfylla mål, förverkliga tilläggsuppdrag och använda resurser som kommunfullmäktige har tilldelat. Nämnden kan också lägga till egna mål, uppdrag och direktiv för verksamheten i enlighet med kommunfullmäktiges mål och riktlinjer. Nämnden följer fortlöpande upp hur verksamhet och ekonomi utvecklas och rapporterar till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Nämnden har ett övergripande ansvar för att alla ungdomar och unga vuxna boende i kommunen har tillgång till skola i kommunens egna verksamheter eller i fristående verksamheter. Nämnden ansvarar för kommunens gymnasieskolor, anpassad gymnasieskola, Elitidrottsgymnasium (NIU- och RIG) och Riksgymnasium för rörelsehindrade (RH-gymnasium).
Strategiområden
Nämnden har tillsammans med för- och grundskolenämnden tre gemensamma strategiområden för att stärka arbetet med grunduppdraget i den gemensamma utbildningskedjan. De tre områdena är ökad likvärdighet, förbättrade studieresultat och attraktiv utbildning vilka visar hur såväl det kommunala som det nationellt lagstadgade uppdraget ska genomföras och förverkligas i ett långsiktigt perspektiv.
Övergripande mål
Nämndens övergripande mål är att andelen elever som tar gymnasieexamen ska öka. För att följa hur väl utvecklingen sker mot det fastställda målet har delmål formulerats inom respektive strategiområde. Delmålen följs upp av resultatmått. Resultatmått för respektive delmål framgår av styrkortet. Uppföljning av långsiktiga mål och delmål sker i styrkort, verksamhetsrapporter samt genom huvudmannens systematiska kvalitetsarbete.
Delmål för ökad likvärdighet
- Jämställdheten i elevernas studieval ska öka.
- Samverkan mellan skola och arbetsgivare inom såväl näringslivet som offentlig sektor skall bli bättre.
- Arbetsmarknadsenheten skall genom sin verksamhet ta vara på hela befolkningens arbetsförmåga.
Delmål för förbättrade studieresultat
- År 2025 har Umeås kommunala gymnasieskola högst meritvärde och genomströmning i kommungruppen större städer.
- Godkända betyg och genomströmning inom vuxenutbildningen ska öka.
- Elevernas skolnärvaro samt upplevelse av trygghet, studiero, inflytande och delaktighet skall öka.
- Ungas hälsa 16–18 år ska förbättras (index 0–100).
Delmål för attraktiv utbildning
- Umeås gymnasieskolor ska vara attraktiva och kvalitativa nog för att behålla andelen elever.
- Andelen elever som väljer yrkesutbildningar på gymnasiet ska öka.