Stäng
Victoria Said Ayubu och Marcus Bigren

Dashboarden som visar Tväråns vattenstånd underlättar mobila arbetssätt och ger överblick av flödet i ån.

Sensorer hjälper till att hålla koll på Tväråns vattenstånd

Med hjälp av sensorer ser Gator och parker att de kan använda sin tid mer effektivt. Det senaste tillskottet i deras digitala verktygslåda är en dashboard, som med data från en sensor visualiserar vattenståndet i Tvärån.

Skyfall eller extrema regn förväntas inträffa oftare i framtiden på grund av förändrat klimat. 2020 svämmade Tvärån över efter ihållande regn och orsakade stora problem för bland andra fastighetsägare. För några veckor sedan steg vattennivåerna till nästan samma nivå.

– Nu har vi tre sensorer på olika platser längs Tvärån. Med hjälp av dem kan vi följa vattenståndet på millimeternivå med uppdateringar varje kvart, berättar Marcus Bigren, gatuingenjör på Umeå kommun.

Sensorerna är ett samarbete mellan Gator och parker och Digital omställning och IT (DoIT) på Umeå kommun, och Umeå Energi, som tillhandahåller IoT-lösningar Länk till annan webbplats.. De samlar in data, men för att kunna använda den på ett effektivt sätt behövs en pedagogisk och överblickbar visualisering. Det har man fått genom en dashboard i Microsoft Power BI.

– Det är en enkel men effektfull visualisering som funkar bra både på datorskärm och i mobila enheter, berättar Victoria Said Ayubu, systemutvecklare på DoIT, som har utvecklat dashboarden.

Just nu visar den data från en av de tre sensorerna. Det finns idéer om hur användarupplevelsen kan vässas och planer på att koppla ihop sensordata med ett beredskapslarm om vattenståndet överskrider en viss nivå.

Förståndigt användande av resurser

För Marcus Bigren innebär lösningen att han och kollegorna får bättre koll på läget, inte minst när de har beredskap och behovet av överblick är extra stort.

– När extrema väderhändelser inträffar, men även i mer vardagliga situationer, kan vi behövas på många ställen samtidigt. Sensorerna håller oss uppdaterade om vattenflödet och vi behöver inte åka ut på plats lika ofta, säger han.

Eftersom vattennivåerna mäts kontinuerligt ger de information om flöden både före och efter ett regn. Det bygger upp långsiktig kunskap om flödenas variationer och konsekvenser.

– Vi får bättre förmåga att bedöma regnets påverkan i förväg. Data ger oss också bra indikationer på resultat av de åtgärder som görs för att minska flödet i ån. Vi kan göra bättre prioriteringar och använda kommunens resurser på ett smartare sätt. Och Tvärån är bara ett av många exempel på hur Gator och parker använder sensorer!

Sensorn är monterad under en gångbro av trä. Den sitter rakt ovanför vattnet så att den enkelt kan mäta avståndet till ytan.

Sensorn som samlar in data till dashboarden är monterad under en bro över ån.

Mer information

Umeå kommun arbetar aktivt med att förebygga översvämningar och att planera staden för att minska risken för översvämningar.

Här kan du läsa mer om arbetet med Tvärån och Djupbäcken

Sidan publicerades