SchoolFood4Change
Umeå kommun beviljades 2021 EU-medel för att under fyra år arbeta med mer hållbar skolmat. I projektet är skolan och förskolan en central aktör tillsammans med Måltidsservice, Upphandling och Miljö- och hälsoskydd.
SchoolFood4Change ska sprida kunskap och driva förändring och projektet består av 33 olika partners spridda över Europa som har i uppdrag att göra just detta. Från Sverige deltar Umeå kommun, Malmö stad och WWF (Världsnaturfonden). Projektet går ut på att skapa en långsiktig övergång till hälsosamma och hållbara matvanor bland barn och unga genom att arbeta brett med skolor och skolmåltider.
SchoolFood4Changes målsättningar
- Uppmuntra till att ställa om till mer hållbara skolmåltider som påverkar hela skolan
- Nå ut med sitt viktiga budskap till över 3 000 skolor i Europa
- Nå ut till över 2 miljoner europeiska medborgare varav 600 000 unga, i 12 EU-länder
Projekt SF4C fokuserar på tre delar
- Driva på utvecklingen av hållbar och innovativ livsmedelsupphandling
- Uppmuntra till att ställa om till mer hållbara skolmåltider genom att stärka skolkockarna
- Whole School Food Approach (WSFA) som syftar till att hela skolan ska vara delaktig i matfrågan, både vad det gäller vilken mat som serveras och hur man jobbar pedagogiskt med utmaningar kopplad till mat
Aktuellt hösten2024
Under hösten 2024 arbetar de deltagande förskolorna, skolorna och skolköken med sina checklistor och handlingsplaner. Innehållet i handlingsplanerna skiljer sig åt och är utifrån de behov, förutsättningar och utmaningar som respektive deltagare ser inom sin verksamhet. Exempel på aktiviteter som skett och sker är närprao i köken, arbete med Agenda 2030 målen kopplat till mat, arbete för ökad matro, skolodling och matråd för elevers delaktighet.
Deltagande förskolor och skolor
- Backens skola
- Brännlands skola
- Carlshöjdsskolan f-6
- Förskolan Gitarren
- Förskolan Rymden
- Grisbacka skola
- Innertavle skola
- Mariehemsskolan
- Rödängsskolan
- Sjöfruskolan f-6
- Sörfors skola
- Tegs Centralskola
- Tomtebogårds skola
- Överboda skola
- Hedlunda förskola
- Hedlunda skola
- Kålmasken förskola
- Södra Ålidhem F-9
- Carlslund 7–9 + anpassad grundskola
Stina Asplund, måltidsbiträde, förskolan Gitarren och Rödängsskolan i Umeå om projektet:
Jag tror att det kan bli positivt med projektet. Vi serverar 122 matportioner varje dag och att få prata om matens ursprung med eleverna kan alla ha nytta av
Deltagande skolor och och förskolor ges möjlighet till
- fortbildning för lärare, rektorer och måltidspersonal
- workshop för elever, lärare, måltidspersonal och annan personal
- studiebesök
- europeiskt erfarenhetsutbyte
- stöd från Världsnaturfonden WWF, tjänstepersoner i kommunen, forskare med flera.
Introduktionsfilm SchoolFood4Change (engelska)
Mer information
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 101036763
-
Kontakt
Märta Streijffert
projektledare SchoolFood4Change, Miljö- och hälsoskydd
090-16 66 73 marta.streijffert@umea.seFöräldraledig
-
Kontakt
Erika Åberg
enhetschef, Naturskolan
070-569 03 21 erika.aberg@umea.se -
Kontakt
Mirella Persson
projektledare Cirkulära Västerbotten Umeå kommun, biträdande projektledare Schoolfood4Change
090-16 66 94 mirella.persson@umea.se -
Kontakt
Linn Backman Hallberg
projektsamordnare
090-16 17 29 linn.hallberg@umea.se