Norrbyskär

Norrbyskär är en ögrupp i Västerbottens skärgård, cirka fyra mil söder om Umeå. På sommaren lever ön upp och befolkas då av både öbor och turister. Hela den idylliska miljön är från tiden då samhället blomstrade med en av Europas största sågverksindustrier och i landskapet finns fortfarande spår från denna tid i form av pråmvrak och andra kulturspår.

Prenumerera på nyheter om Norrbyskärs utveckling

Hantera prenumeration

Att besöka Norrbyskär

Ångmaskinshuset har blivit museum, skolan har blivit lägergård och på den yttersta delen av ön bedriver KFUM både lägerskola, kursgård och sommarläger. En viktig plats på ön är färjeläget på Norrbyskär där många samlas när färjan från Norrbyn lägger till. Där finns både information om ön och en kiosk med de viktigaste förnödenheterna.

Illustration: Eva Jonsson

Norrbyskär historia

Ögruppen Norrbyskär bildades av inlandsisen för cirka 10 000 år sedan. Isräfflor och öarnas långsträckta utformning vittnar om hur de en gång skapats och den kraftiga landhöjningen är än i dag ett resultat av att isens tyngd en gång tryckte ner landmassorna.

I juni 1891 besökte Frans Kempe Norrbyskär och han beslutade att anlägga Mo ångsåg på öarna. Mellan åren 1895 och 1952 var Mo Ångsåg ett av Europas största sågverk. Omkring 1920 då produktionen var som störst producerades cirka 95 000 kubikmeter virke per år. På grund av sviktande konjunktur minskade verksamheten successivt och år 1952 lades sågverket ned.

Har du en synpunkt kring utvecklingen av Norrbyskär?

Du är välkommen att skicka in din synpunkt via formuläret anonymt. Vill du ha du få återkoppling, mejla kontakterna nedan.


Aktiverar...
Sidan uppdaterades www.umea.se/norrbyskar