Körsbärsdalen

Vid Skeppargatan på Teg vid gång- och cykelstråket som sträcker mot Bölesholmarna, ligger parken som sluttar mot Umeälven. Parken innehåller både lek- och aktivitetsytor. Temat Körsbärsdalen bygger på en idé att skapa en park med många fruktbärande och blommande träd, buskar, perenner samt lökväxter.

I Körsbärsdalen finns

  • flera fruktträd och bärbuskar
  • en lekplats
  • beachvolleybollplan
  • yta för skateboard eller kickbike
  • basketplan
  • god utsikt över Umeälven och nära till naturområdet Bölesholmarna.

Undersökning om Körsbärsdalen

Under hösten och vintern 2024–2025 genomfördes en enkät där parkbesökare fick berätta hur de använder Körsbärsdalen idag och vad de önskar i framtiden. Vi har fått in många värdefulla förslag och svaren blir nu ett viktigt underlag för hur vi kan utveckla parken framöver, vi går nu vidare med att väga in idéerna tillsammans med aspekter som skötsel, kostnader och vad som redan finns i närliggande parker för att se hur Körsbärsdalen bäst kan utvecklas. Nedan presenteras en sammanfattning av enkätsvaren.

Så används parken idag

Parken används i dag främst för återhämtning – att promenera, njuta av grönska, sitta i solen eller lyssna på fågelsång. Några tränar, joggar eller åker pulka, och vissa vistas i parken tillsammans med barnbarn eller hund. Social samvaro sker genom fika och samtal, och barn leker både på lekplatsen och i naturen. En mindre andel grillar eller använder parken under vinterhalvåret.

Önskemål för framtiden

Många vill se mer frukt, bär och blommande växtlighet. Fler sittplatser för vila, fika och grillning efterfrågas, liksom ytor för socialt umgänge och aktiviteter med hund. För motion och rörelse önskas ett utegym anpassat för olika åldrar och behov, högre nät vid basketplanen och ytor för exempelvis skate och boule.

Det finns även önskemål om fler lekytor och utrustning – som studsmatta, hinderbana, vattenlek och temalek. Flera vill även stötta djur- och fågelliv med insektshotell och blommande växter.

Hitta hit

Sidan uppdaterades www.umea.se/korsbarsdalen