Fredrik Petrusson är konsttekniker och hänger ofta konst i offentliga miljöer.

Fredrik Petrusson är konsttekniker och hänger ofta konst i offentliga miljöer.

Alla Umeåbors gemensamma konstskatt

Visste du att vi Umeåbor tillsammans äger runt 11 000 konstverk? Umeå är den kommun i landet som satsar mest pengar per invånare på kultur och tanken är att konsten ska skapa möten, tolkningar och reaktioner.
– Vi vill få till en mångfald i samlingen och sänka trösklarna in till konstens värld, säger Anja Boman, konstsekreterare.

Anja Boman

Anja Boman och Fredrik Petrusson lastar konst.

Anja Boman har gjort urvalet av verk som hon tillsammans med kollegan Fredrik Petrusson, konsttekniker, lastar in i minibussen. Det gäller att packa rätt så att ingenting går sönder längst vägen.

De ska till den nybyggda förskolan Kolmasken på Tomtebo för att hänga konst. Anja och Fredrik har varit där en gång tidigare för att kolla in lokalerna. Efter det har Anja tagit fram ett förslag som hon bollat med rektorn.

De rullar in vagnen och placerar ut de olika verken där de ska hängas. Samarbetet går smidigt. Fredrik håller upp konsten medan Anja ger direktiv. ”Upp, lite till höger. Ner lite. Så.” Fredrik skruvar i väggen, hänger tavlan på plats, mäter för nästa, ser till att de sitter ordentligt och så är Anja där med en lapp som sätts på väggen med en förklarande text om verket. Det går undan.

I personalrum brukar vi inte sätta någon lapp om konstverket. Där ska det inte vara en offentlig känsla, utan mer lugn och ro. Det brukar jag tänka på när jag väljer verk också. På en förskola behöver personalen konst som upplevs som lugn, säger Anja.

Något färgglatt

I rektorns rum ska ett verk hängas och hon väljer mellan två stycken som Anja tagit med och landar i att den mörkare passar bra.

Alla som jobbar inom kommunen kan boka tid i konstarkivet för att välja konst till sina arbetsplatser. Det vanligaste som efterfrågas är ”något färgglatt”. Vi verkar vara rädda för svartvitt. Många tycker att det är dystert, men när jag berättar om verket eller konstnären kan många börja gilla det mer, säger Anja.

Hon vill inte övertala någon till något, men vill bredda bilden av vad konst kan vara, vilket hänger ihop med konstverksamhetens uppdrag – att ge medborgarna upplevelser av konst och visa hur den kan se ut.

Konstenheten

Anja Boman är konstsektreterare och jobbar bland annat i konstarkivet.

Den gemensamma konsten ska finnas på boenden, i skolor, på institutioner och utomhus i det offentliga rummet.

– Ibland jobbar vi hårt för att få gehör för vissa placeringar med målet att ge enkla ingångar till konsten för alla. Det roligaste med mitt jobb är just att jag får vara en länk mellan arkivet och verksamheterna. Det är berikande och lustfyllt, säger Anja.

Vill öka kännedomen

Att botanisera i Vävens konstarkiv ger en bra bild av den mångfald som finns i vår gemensamma samling. Här trängs skulpturer med oljemålningar, etsningar, fotokonst och akvareller.

I höst firar Väven tio år, vilket också gäller konsthallen. Här finns fram till 22 september utställningen ”Hej konsten!” som visar ett urval av verken som köpts in under det senaste decenniet. De har tillfälligt fått lämna sina platser ute i kommunen och flytta in i utställningen.

– Det var svårt att välja och vi har fått scrolla mycket i konstdatabasen. Tanken är att visa på den bredd som finns och öka kännedomen om vår verksamhet, säger Anja.

Sidan publicerades