Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Visionsbild som visar Tomtebo strand fullt färdigbyggt. Illustration: White arkitekter

Nu fortsätter vi utveckla Tomtebo strand – avverkning påbörjas i november

Tomtebo strand är en ny, hållbar stadsdel i Umeå där vi planerar 3 000 bostäder, stadsdelstorg, en F-6-skola, tre förskolor och ett vård- och omsorgsboende. Under november månad inleds förberedelserna för att bygga vägar och gator, vilket innebär att avverkning av träd kommer att ske inom den första etappen. Avverkningen beräknas pågå fram till december.

– Avverkningen är ett första steg för att möjliggöra byggandet av vägar och gator, inklusive den framtida huvudgatan Vättarnas allé, samt tomten för en kommande brandstation. För att kunna spara så mycket skog som möjligt så länge som möjligt kommer tomterna för bostäder att avverkas först när det blir dags för byggstart, längre fram i tiden, säger Jan Lundmark, projektledare på Gator och parker, Umeå kommun.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Kartan visar vad som avverkas i den första etappen för vägar, gator, avlastningsytor och brandstationen. Tomterna för bostäder kommer avverkas först när det är dags för byggstart längre fram i projektet, detta för att spara så mycket skog så länge som möjligt.

Cykelvägar och säkerhet under avverkningsfasen

Under avverkningen kommer cykelvägarna att vara tillgängliga, men vid vissa tillfällen kan maskiner behöva arbeta i närheten av, eller korsa dem. Dessa passager kommer att vara tydligt skyltade, och säkerhetspersonal kommer att finnas på plats för att garantera säkerheten.

– Vi ber allmänheten att följa och respektera huggarvakternas anvisningar och hålla avstånd från skogsmaskinerna. En insats som denna innebär alltid viss störning, men vi gör vårt bästa för att minimera påverkan och säkerställa att cykelvägarna förblir säkra och tillgängliga under hela perioden, säger Jan Lundmark, projektledare på Gator och parker, Umeå kommun.

Norra Skog är entreprenören som ansvarar för avverkningarbetet. Allt material kommer att transporteras ut till avlastningsytor vid Tomteborondellen och Universitetsrondellen för vidare lastning på timmerbilar.

Tidplan

  • Skogsavverkningen påbörjas i början av november och beräknas pågå till slutet av december.
  • Arbetet med att bygga vägar och gator förväntas starta under första delen av 2025.
  • Byggstart för bostäder sker senare under projektets gång.

En stadsdel för alla – hållbart och nära till hands

I Tomtebo strand kommer gång- och cykelvägar att spela en central roll. Den planerade infrastrukturen för hållbara transporter, inklusive lånepooler för el-cyklar och kollektivtrafik, kommer underlätta vardagen för de boende. Dessutom planeras skolor, förskolor, vård- och omsorgsboende och handel, vilket gör att mycket av det som behövs finns nära till hands för de som bor i området.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Cykelbanor och promenadvägar är väl tilltagna och här kan du ladda och förvara elcykeln på ett säkert sätt. När bilarna stannar vid entrén till området får vi lugnare och tryggare bostadsgårdar och kan skapa mer plats för aktivitet och rörelse runt kvarteren.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.

I den första byggetappen planeras det för en förskola precis intill skogen. Det kommer att vara enkelt att färdas med cykel, elcykel eller lådcykel om man inte vill ha bil.

Omsorgsfull planering för att bevara naturen

Utvecklingen av Tomtebo strand har planerats med stor omsorg för att bevara och utveckla den gröna korridoren vid Kolbäcken för att bevara den biologiska mångfalden och möjlighet till rekreation. Under processens gång har detaljplanen justerats flera gånger, bland annat baserat på inspel från Umeåborna, med syftet att spara så mycket skog och grönområden som möjligt samtidigt som stadsdelen utvecklas.

– Vi har jobbat mycket med anpassningar till platsen och att de skogsområden som sparas ska kunna behålla sin naturliga karaktär och sina värden. Man ska kunna känna att man lever nära skogen och sjön och att de hållbara lösningarna är integrerade i vardagen, säger Magdalena Blomqvist, planarkitekt, för Tomtebo strand.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Till vänster visas plankartan för Tomtebo strand och hur det kommer bli när stadsdelen är fullt utvecklad. Till höger visas vad som byggs i första etappen som kommer pågå fram till ca 2033. Här byggs ca 900 bostäder, skola, förskola och brandstation.

Hållbarhet i fokus

Tomtebo strand präglas av hållbar stadsutveckling och innovativa lösningar. Genom samarbete mellan Umeå kommun och flera byggaktörer testas klimatsmarta lösningar, som återvinning av värme från avloppsvattnet och användning av solenergi. Umeå Energi undersöker dessutom möjligheten att skapa ett "Internet of Energy" som sammankopplar fastigheterna och optimerar energiförbrukningen.

– Nu fortsätter vi bygga Tomtebo strand, vilket ger fler bostäder och möjlighet för fler att bo nära Nydalasjön och rekreationsområden. Med smarta energilösningar och klimatsmarta byggmetoder skapar vi en stadsdel som är redo för framtiden, säger Johan Sjöström, projektledare för Umeå kommun.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.

Sjötorget blir hjärtat av Tomtebo strand. Här kommer skolan och stadsdelsparken att ligga tillsammans med service som kan vara bibliotek, caféer och restauranger. Här kommer också ettans buss att ha en hållplats. I parken och nere vid Nydalasjön kommer det att finnas platser för både aktivitet och för lugn och ro.

Om Tomtebo strand

Tomtebo strand är en nytänkande stadsdel i det växande Umeå. Med ett läge nära stadens centrala delar och naturområden ska Tomtebo strand bli en plats som möter framtidens höjda krav på hållbar stadsutveckling och där människor i alla åldrar trivs. Bebyggelsen i stadsdelen ska vara blandad och rymma 3 000 bostäder samt en bredd av verksamheter. Här planeras även skola, förskolor, vård- och omsorgsboende och flera parker. Tomtebo strand utvecklas i samverkan av Umeå kommun, HSB, NCC, PEAB, Riksbyggen, Rikshem, Skanska, Slättö, Umeå Energi och Vakin.

Kontakt

För frågor om projektet:
Johan Sjöström
mark- och exploateringsingenjör
090-16 14 21 Länk till annan webbplats.
johan.sjostrom.2@umea.se

Therese Ullberg
mark- och exploateringsingenjör
090-16 12 53
therese.ullberg@umea.se

Frågor gällande byggtekniska frågor
Jan Lundmark
projektledare, Umeå kommun/WSP
jan.lundmark@wsp.com

Sidan publicerades