Foto på flera personer som står runt ett bord och visar och beskriver olika idéer.

Inkludera många aktörer i ett mycket tidigt skede i planeringsprocessen är en framgångsfaktor för Hållbar platsutveckling. Bild från workshop med föreningar november 2022

Hållbar platsutveckling Umeå

Genom att koppla samman destinationsutveckling med samhällsplanering har Umeå kommun undersökt man kan utveckla platser på ett hållbart sätt genom samverkan. I projektet har man tagit fram en ny samverkansmodell som på sikt ska skapa mer värde för både Umebor och besökare.

Projektet Hållbar platsutveckling Umeå var ett av först 13, sedan fem, nationellt utpekade projekt som Tillväxtverket satsat på i en särskilt riktad åtgärd för att stärka platsutveckling. Det har genomgått två faser: del 1 utvecklades mars 2021 – mars 2022, och del 2 under maj 2022 - februari 2023. I projektet har man bland annat använt erfarenheterna av satsningen på Ersmarksberget för att ta fram en modell för hur Umeå kommun kan systematisera processer för gränsöverskridande satsningar på hållbar platsutveckling. Modellen ska vara ett framtida stöd för komma vidare med utvecklingssatsningar som det kan finnas stor efterfrågan på. Men som blir komplexa och svårnavigerade när de berör många olika parter och förvaltningar och inte har någon uttalad budget, huvudansvar och struktur.

Metod

I projektet har man tittat på befintliga samverkans- och utvecklingsprocesser, gjort intervjuer med en rad olika nyckelaktörer och hållit utvecklingsworkshops för att ytterligare få underlag till modellen. Syftet har varit att underlätta för framtida gränsöverskridande satsningar, genom att försöka hitta lösningar på identifierade utmaningar och utveckla stödmaterial för arbetsprocesserna.

Resultat

Tillsammans med en referensgrupp från olika kommunala förvaltningar och samarbetspartners har en ny samverkansmodell, testats och vidare­utvecklas under 2022–2023. Målet med modellen är att långsiktig ska förbättra och underlätta samarbetet mellan olika kommunala enheter men även mellan Umeå kommun, föreningsliv, arrangörer, kommunala bolag och invånare med ambitionen att skapa mer värde för både Umebor och besökare.

Tillväxtverkets logotyp

Samverkansmodellen är framtagen för att få systematik i komplexa processer i utvecklingssatsningar som berör både stadsutveckling/samhällsplanering och destinationsutveckling. Den skapar bättre förutsättningar för att båda perspektiven ska kunna berika varandra, bidra till Umeås tillväxt, och att Umeå blir en bättre plats för invånare, näringsliv och besökare. Klicka på illustrationen för större format.

Hållbar platsutveckling utgår från vad som är bäst för platsen för att gagna invånare, besökare och tillväxt – utan att äventyra de gemensamma resurserna för kommande generationer.

Kort om metoden och resultat

  • Samverkansmodellen för hållbar platsutveckling involverar tidigt besöksnäringens och civilsamhällets intressenter i samhällsplaneringen av en plats.
  • Modellen leder till färre stuprör, snabbare processer, tydligare resultat, större kunskap om varandra och en mer hållbar platsutveckling.

Förutsättningar för att lyckas

  • En grundidé om att utvecklingsarbetet tjänar på att breddas, och en insikt om att samverkan aldrig sker av sig självt.
  • En vilja att arbeta transparent, tillitsfullt och tillsammans.
  • En kommunal enhet som är övergripande ägare är processen och som står för processledare, till exempel näringslivsenheten.
  • Processledarkompetens för komplexa processer i samverkan. En kombination av extern och intern kompetens i projektteamet är önskvärt.
  • Tydlighet kring vad som ska hända och vem som ska ansvara för vad.
  • Tid och uthållighet. Det tar tid att överbrygga organisatoriska stuprör, åstadkomma kulturella förändringar och bygga samverkansstrukturer.

Steg för steg - guide för samverkansmodellen

Projektet har styrts av Umeå kommun, Näringsliv. Projektledare, Jenny Eklund från Elivo AB. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillväxtverkets logotyp
Sidan uppdaterades