Vi arbetar för att alla ska kunna känna sig trygga
En vecka fri från våld, vecka 47, är en nationell kampanj- och aktivitetsvecka för tjejer och kvinnors rätt att leva i trygghet.
Vi arbetar ständigt med att förebygga våld i vår kommun. Om du befinner dig eller har befunnit dig i en våldsam relation finns värdefulla kontakter till råd och stöd på vår webbplats.
En vecka fri från våld
Under kampanj- och aktivitetsveckan går alla kommunens chefer en utbildning om hot och våld i nära relationer. Utbildningen ger förståelse för varför en arbetsgivare och chef ska jobba med våld i nära relationer, något som kan uppfattas som en privat angelägenhet.
För vår personal i förskolan ger vi en digital föreläsning om samtyckeskultur i förskolan. Föreläsningen är en basutbildning och handlar om metodmaterialet ”Okej med dig?”.
Ute på många av kommunens fritidsgårdar kommer personalen att ha samtal om värdegrund och samtycke tillsammans med barn och ungdomar. Och en riktad insats kommer att göras för motorburen ungdom. Centrum mot våld bjuder in alla medarbetare inom socialtjänsten till digitala föreläsningar, och håller också en kurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för kollegor inom kommunens vård och omsorg.
På Kvinnohistorisk museum kan du ta del av konstnärssamtal och workshop under rubriken ”Konstnärliga perspektiv på mäns våld mot kvinnor”.
– Vi behövs alla i arbetet att motverka våld och det är glädjande att se alla initiativ som finns i vår organisation och runtom i kommunen, säger Ulrika Granskog, utvecklingsstrateg på Umebrå. Tillsammans kan vi motverka våldet genom att arbeta för ett samhälle med en klarare syn på normer och maktfördelning, och i slutändan räddar vi liv.
För En vecka fri från våld finns ett aktivitetskalendarium på Länsstyrelsen Västerbottens webbplats. Där hittar du kostnadsfria aktiviteter som är öppna för allmänheten. Kolla in, öka dina kunskaper och ta ställning mot våldet.
Förebyggande arbete i skolan
I åk 4 och åk 7, samt i första året på gymnasiet genomför skolsköterskorna hälsosamtal med alla elever. Sedan några år tillbaka finns frågor om våld med i hälsoenkäten som eleverna gör inför hälsosamtalet. Finns tecken på upplevelser av våld, tar skolsköterskan upp det i samtalet. Varje skola i Umeå kommun har ett lokalt elevhälsoteam som leds av rektor. I teamet ingår skolsköterska, skolkurator, skolläkare, specialpedagog och skolpsykolog. Elever kan alltid vända sig till sitt elevhälsoteam vid till exempel upplevelse av våld. Från och med i år finns även standardfrågor kring våld med i hälsosamtal med barn i förskoleklass.
Kommunens förskolor arbetar med metodmaterialet Okej med dig? för att lägga grunden till en samtyckeskultur tidigt.
Elevhälsan har i ett samarbete med lärare på en av våra gymnasieskolor. Sedan ett par år tillbaka arbetar de aktivt inom området ”Sexuell exploatering mot barn och unga” med alla elever i årskurs 2. Ett förebyggande arbete för att öka kunskapen och uppmärksamma problematiken kring sexuell exploatering på nätet samt sex mot ersättning. Syftet är att ge ungdomarna perspektiv och vägledning till bra och säkra val i livet.
Jämställdhet minskar våld
Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är en prioriterad fråga för Umeå kommun. Praktiskt arbete med stöd till våldsutsatta och våldsutövare sker bland annat inom socialtjänsten och Centrum mot våld. Strategiskt arbete sker inom hela kommunen genom ihållande jämställdhetsarbete. Grunden är en förståelse för att mäns våld mot kvinnor minskar i en värld där alla ses som lika värda, och där makt och privilegier synliggörs och utmanas.
Vad räknas som våld?
”Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från något som den vill.”
Detta är Per Isedals definition av vad våld är. Per Isedal är bland annat psykolog och var med och startade Alternativ till Vold i Norge, Europas första behandlingscentrum för män med våldsproblematik.