Röbäck

Stad möter by och slätt möter skog

Röbäck är en gammal jordbruksby som ligger tätortsnära i Umeå och erbjuder ”ett lantligt boende mitt i staden” som alternativ till övriga stadsdelar i Umeå.

Aktiv jordbruksby i utveckling

Den historiska bykärnans struktur och karaktär präglas av tiden innan laga skifte och är en stor resurs. I bykärnan återfinns även i dag byns centrum med skola, kulturmejeriet och annan service samt mindre verksamheter.

Slättens värde för byn är stort och visar sig även i den senare tillkomna kompakta villabebyggelsen och flerbostads­kvarter som breder ut sig mot väster och bort från odlingsmarken. Begränsat av skog i söder och väg i norr uppvisar byn i dag en långdragen struktur där de olika kulturskikten är tydligt avläsbara. Under 1990-talet växte Röbäck väster om den gamla bykärnan med låg bebyggelse i form av radhus och flerfamiljshus i två våningar.

Röbäcksskogen – ett av Umeås tätortsnära rekreationsområde

Röbäck är med fin, spännande natur och ett läge mellan slätten och skogen ett viktigt fritids- och friluftsområde för både Röbäcksbor och för övriga invånare i Umeå. Röbäcksskogen är ett av Umeås viktigaste friluftsområden och är välförsörjt av idrottsanläggningar och elljusspår.

Efterfrågan på boenden i Röbäck är stor och det finns planer på att utveckla bebyggelsen, dels på ett område nära skolan, dels i form av Umeås nästa stora småhusområde som ligger mellan Röbäck och Skravelsjö. Där kan det bli plats för 2 500 nya invånare i framtiden.

Tio utmärkande drag (ingår i Tegsområdet)

  1. Här bor mestadels gifta eller sammanboende utan barn samt med hemmavarande barn under 18 år.
  2. Ensamboende hushåll är mindre vanligt förekommande.
  3. Det finns en stor andel inom åldersspannet 45–64 år med viss överrepresentationer av gruppen 65+.
  4. Andelen utrikesfödda är väsentligt lägre i stadsdelen än snittet.
  5. Andelen hyresrätter är hög öster om väg 503 medan motsvarande andel för andra sidan är måttlig.
  6. En övervägande andel bor i bostadsrätt. Få bostadsrätter finns mellan Tegsbron och Kyrkbron. I Röbäck, på Ön men även på Söderslätt och Böleäng dominerar småhus med äganderätt som upplåtelseform. Sammantaget är stadsdelens bostadsmarknad nyanserad men segmenterad.
  7. Andelen välutbildade är mindre än stadens genomsnitt.
  8. Medelinkomsten är högre än i andra stadsdelar.
  9. Ohälsotalen ligger ungefär på Umeås genomsnitt, och uppgår till knappt 35 dagar per år.
  10. En stor andel, hela åtta av tio i förvärvsarbetande ålder, arbetar.

Fyra landmärken i Röbäck

Elofssonhallen

Idrottsområdet innehåller inomhushall, konstgräsplan, naturgräsplaner och är entrén till elljusspåren i Röbäcksskogen. Det lockar många besökare och skapar förutsättningar för föreningsliv och friluftsliv.

4H-gården och Röbäckslätten

Röbäcksslätten är Norrlands största sammanhängande jordbrukslandskap med goda odlingsförutsättningar och ett starkt växt- och djurliv. Slätten är uppskattad för rekreation och här finns även den välbesökta 4H-gården.

Kulturmejeriet

Kulturmejeriet är tillsammans med Röbäcks källa en given mötesplats och en entré till byn. Kulturmejeriet innehåller konstnärsateljéer, verkstäder för textil, keramik, grafik samt ett bronsgjuteri utgör kulturmejeriet en mötesplats för kreativitet i Röbäck.

Röbäcks skola

En av Umeås äldsta skolor som byggdes 1893, belägen i den gamla delen av Röbäcks by. Den har efter hand anpassats till dagens skol- och fritidsverksamhet och har i dag cirka 160 elever på skolan.

Det var en gång...

Klicka i rutorna nedan för att läsa och lära dig mer om Röbäck.

Sidan uppdaterades